RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Meningsløst å kutte renta

Sist oppdatert:
Sjeføkonom Inge Furre frykter at lånespiralen kommer helt ut av kontroll, og advarer Norges Bank mot å kutte renta enda mer.

Sparebanken Møres sjeføkonom Inge Furre synes ikke Norges Bank burde kuttet styringsrenta fra 2 til 1,75 prosent på det siste rentemøtet 11. mars. Nå advarer han sentralbanken mot å kutte renta enda en gang på hovedstyremøtet i slutten av april.

- Meningsløst

- Jeg mener det er meningsløst å kutte. Det overordnede poenget med pengepolitikken er å skaffe en fornuftig økonomisk utvikling, sier han til TV 2 Nettavisen.

Furre frykter at den lave renta frister folk til å ta opp for store lån. Det hensynet bør tillegges større vekt enn den rekordlave prisveksten.

- Det er så stor usikkerhet knyttet til hvor prisstigningen vil ligge om to år, og så stor risiko for framtidige finansielle ubalanser, at det i dagens situasjon er meningsløst å kutte renta ut fra teoretiske betraktninger rundt publikums inflasjonsforventninger, sier sjeføkonomen.

- Jeg tror ikke det er sånn nå at folk venter med å kjøpe bil og bolig og varige forbruksgoder i påvente av enda lavere priser, tilføyer han.

Spillsituasjon

Furre råder samtidig sentralbanken til å tone ned alt snakket om kronekursen.

- Jeg synes det er for kortsiktig å bruke det som delbegrunnelse at krona styrker seg mellom rentemøtene. Til slutt kan Norges Bank komme opp i en spillsituasjon der man først kutter renta og så styrker krona seg. Da kan man risikere å kutte renta ned til null uten at resultatet blir noen varig kronesvekkelse, framholder han.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere