RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

Hjemsøkes av Tønseth-spøkelser

Et EU-krav på 1,4 milliarder kroner er bare et av fem spøkelser som fortsetter å hjemsøke Aker Kværner og konsernsjef Helge Lund.
Sist oppdatert:

Felles for alle fem spøkelsene er at de stammer fra tiden da Erik Tønseth var leder for et svært ekspansivt Kværner.

Tønseth gikk av i 1998, men de vanskelige sakene er ikke løst. De fortsetter å utgjøre en trussel mot konsernet. Ifølge Aftenposten er dette de fem verste spøkelsene:

1) Satellittoppskytings-prosjektet Sea Launch, der Aker Kværner eier 20 prosent. Prosjektet har tapt penger lenge, og det er vanskelig eller umulig for Aker Kværner å komme seg ut. Aker Kværner har tapt 1,3 milliarder kroner, men har fortsatt lån til prosjektet på 330 millioner kroner, og garantier for 1,3 milliarder.

2) Philadelphia-verftet i USA. Verftet taper store penger, men Aker Kværner har påtatt seg betydelige forpliktelser overfor myndighetene.

3) Equtaorial Tonopah. Aker Kværner tapte en rettssak om et gruveprosjekt i Nevada, USA. Anker erstatningssummen på over én milliard kroner, men er pålagt å stille sikkerhet for beløpet.

4) EU mener Aker Kværner fikk utbetalt for mye subsidier til Warnow-verftet i Tyskland. Krever tilbakebetalt 1,4 milliarder kroner.

5) Pensjonskassen i England. Her hadde Aker Kværner på det meste en underdekning på mer enn to milliarder kroner. Inngikk i fjor en avtale som reduserer usikkerheten.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere