RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Indianere vil ha Foss ut av kongefamilien

Sist oppdatert:
Men hva har egentlig en brasiliansk indianerstamme, Per-Kristian Foss og kongefamilien til felles?

Vel, fellesnevneren er oljefondet.

Her er historien:

Ifølge nettavisen Norwatch, Fremtiden i Våre Henders avis med søkelys på norsk næringsliv, har flere brasilianske indianerstammer nå sendt et brev til finansminister Per-Kristian Foss, hvor de ber om at oljefondet selger seg ut av Aracruz - det brasilianske selskapet som kong Haralds svoger, Erling Lorentzen, eier store deler av.

Den 17. mai startet okkupasjonen av de delene av Aracruz’ plantasjeområder i Espirito Santo som opprinnelig tilhørte indianerne. Nå tar de kampen ett steg videre, og henvender seg direkte Aracruz' investorer for å få disse til å selge seg ut av selskapet.

Ifølge Norwatch sendte onsdag de jordløses bevegelse i Espirito Santo på vegne av 24 brasilianske organisasjoner og ni enkeltpersoner, deriblant tre medlemmer av delstatsparlamentet, en sterk oppfordring til den norske finansministeren om å trekke oljefondet ut av Aracruz Celulose.

– Områdene ble på en grunnlovsstridig måte ikke gitt gitt tilbake til indianerne i 1998, da den siste landoppgrensingen fant sted. Det året ble indianerne tvunget til å undertegne en ulovlig kontrakt med Aracruz Celulose, hvor de sa fra seg sine konstitusjonelle rettigheter i bytte for prosjekter, skriver organisasjonene til Per-Kristian Foss.

Oljefondet er i dag inne med 45 millioner kroner i Aracruz Celulose. Investeringene i verdens største produsent av kortfibret cellolose har, ifølge Norwatch gjennomgang av årsrapportene de siste årene, steget sterkt: Fra 7,9 millionner kroner i 2001, via 22,3 milioner kroner i 2003 til 45 millioner i år.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere