RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Nedtur for Carlsberg

Sist oppdatert:
Carlsberg-aksjen faller for fjerde dag på rad, delvis på spekulasjoner om evnen til å integrere Orklas tidligere eierandeler. I tillegg stilles det spørsmålstegn ved det russiske markedet.

Carlsberg-aksjen faller for fjerde dag på rad ved Københavnsbørsen. I går sluttet aksjen på 257 danske kroner. Siden 1. november har aksjen falt over 5 prosent, og siden toppnoteringen på 327,5 kroner i juli, har aksjen falt med 27 prosent. Orkla-aksjen har i samme periode steget med nesten 5 prosent.

Det er flere forhold som tynger Carlsberg-aksjen. Det mest akutte er leveringsproblemer i Sverige, som kommer på toppen av svake økonomiske resultater i landet. Den svake utviklingen i Sverige resulterte i et resultatvarsel for konsernet i forrige uke, og sjefen for den svenske virksomheten fikk sparken på dagen.

Vil ha nye eiere

En artikkel i Berlingske Tidene mandag, stilte spørsmålstegn ved hele eierstrukturen i Carlsberg. I artikkelen hevdes det at hele Carlsbergs strategi i kjølvannet av utkjøpingen av Orkla, er i ferd med å bli en fiasko. Synergiene fra Orkla-utkjøpet og fusjonen med Holsten er så langt ikke-eksisterende, hevdes det. Artikkelforfatteren, redaktøren av AktieUgebrevet.dk, mener Carlsberg trenger nye eiere løse den krisen selskapet er inne i.

Mindre øl i Russland

På toppen av disse problemene, kommer nå også aksjeekspertenes dom. Den nederlandske investeringsbanken ABN Amro gav mandag en "selg-anbefaling" til Scottish & Newcastle, som er Carlsbergs samarbeidsselskap i Baltic Beverages Holding (BBH). Nettopp BBH var i sin tid det viktigste Orkla bidro med inn i samarbeidet med Carlsberg. Årsaken til at ABN Amro nedgraderer Scottish & Newcastle er at banken tror det russiske markedet vil utvikle seg langt svakere enn ventet, og på den måten svekke resultatene i BBH.

På toppen av dette, ble Carlsberg tatt av den internasjonale investeringsbanken LehmanBrothers «Top Pick» liste i går.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere