RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Reagerer på Jansens millionavtale

Sist oppdatert:
De verkstedansatte på Sola får 1,5 prosent av størrelsen på SAS Braathens-sjef Petter Jansens sluttpakke.

At det er forskjell på folk, er ingen nyhet. Og forskjell på folk er det også i SAS-konsernet. For samtidig som SAS Braathens-sjef Petter Jansen fikk beskjed om å pakke sammen sine ting og komme seg ut av kontoret sitt, får 268 ansatte i Braathens Technical Services på Sola utenfor Stavanger beskjed om at de ikke er ønsket i konsernet lenger.

Nye tall:NA24 leses mest

Etterlønn i fire måneder
Selv om selskapet går med overskudd, faller de for effektivitets- og sentraliseringskrav. Fra og med 31. august har de ikke lenger en jobb å gå til. Med seg ut døren får de fire måneders lønn.

- Det er en plan om at vi skal produsere ut august, og at samtlige ansatte er garantert lønn minimum ut året, sier sjef for det nedleggingstruede Sola-verkstedet, Tormod Gjermundsen, til NA24. I tillegg er ansatte over 59 år garantert jobb i konsernet, mens resten får tilbud om hjelp til å komme over i annet arbeid.

Les også:De største fallskjermene

I gjennomsnitt er de dermed garantert rundt 120.000 kroner i «sluttpakke» - 1,5 prosent av størrelsen på den fallskjermen Petter Jansen løser ut når han forsvinner. Han hadde i utgangspunktet ett års etterlønn, det vil si 2,7 millioner kroner, men fikk forhandlet frem en langt gunstigere avtale da han møtte sine sjefer i Stockholm på mandag.

Etterlønn i 36 måneder
Jansen er sikret en etterlønn på til sammen 5,4 millioner kroner, uansett om han kommer seg raskt over i en ny jobb. Om han ikke kommer seg over i en like godt, eller bedre betalt jobb innen tre år, får han ytterligere 2,7 millioner kroner. Totalt kan Jansen dermed få med seg 8,1 millioner kroner i fallet. Altså en etterlønnsavtale på mellom 24 og 36 måneder. De Sola-ansatte får fire måneder.

Det får de oppsigelsestruede ansatte på verkstedet på Sola til å reagere.

- Skal vi være like grådige som SAS-lederne, må vi tydeligvis ha mer, men dette er et ikke-tema for oss. Sola skal nemlig bestå, sier leder i Verkstedklubben, Simen Wiull, til NA24.

YS-leder Randi Bjørgen er heller ikke begeistret for den type sluttpakke. Hun peker på forskjellen mellom de Sola-ansattes fire måneders etterlønnsavtale og Jansens opptil 36 måneders-avtale.

Ville åpenbart bli kvitt ham
- Jeg synes det er interessant å se deres avtale opp mot Jansens tre år. Det er helt åpenbart at de ville blitt kvitt ham til enhver pris, sier YS-leder Randi Bjørgen.

- Det er helt hårreisende. Verkstedet der går med overskudd, det er dokumentert. Det er bekymringsfullt hvis Jansen mistet jobben fordi han sto opp for norske interesser, sier hun videre.

SAS-ledelsen hevder det ikke er noen sammenheng mellom nedleggelsen på Sola og Jansens avgang. Det nekter Bjørgen å tro på.

- Jeg klarer ikke å se dette uavhengig av hverandre. Det er rasering av norsk kompetanse og norske arbeidsplasser. Det er ansvarsfraskrivelse å si at det er snakk om forskjellige selskaper og det er ingen tvil om at det er snakk om norske interesser på spill, avslutter fagforeningslederen med et stort antall medlemmer i SAS Braathens.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere