RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Rømmer fra inkassokrav

Sist oppdatert:
3000 nordmenn i Spania har inkassokrav mot seg som er vanskelige å drive inn.

Totalt skylder de rundt 200 millioner kroner, skriver Aftenposten.no.

Tallene er basert på opplysninger fra flere av de største inkassoselskapene i Norge. Disse forteller om en kraftig økning i krav mot nordmenn i Spania, etter at det ble kjent at det er vanskelig å ta beslag i lønn eller trygdeytelser til nordmenn bosatt i utlandet.

Flere selskaper har oppsøkt de som skylder dem penger i Spania, og blitt sjokkert over levestandarden for flere.

- Jeg antar at rundt 80 prosent av dem vi har oppsøkt bodde i flotte hus og kjørte dyre biler, sier kommunikasjonsdirektør Arve Paulsen i Lindorff til Aftenposten.no.

Bakgrunnen er en rettsavgjørelse i 2003, som ble opprettholdt av Borgarting lagmannsrett i fjor.

- Konsekvensene er blitt store for kreditorene. Bare i vårt selskap har vi over tusen saker der personer har klart å rømme fra gjeld ved å flytte utenlands, forteller avdelingssjef Rune Ohlgren i Lindorff International.

Tvangsfullbyrdelsesloven slår nemlig fast at lønns- og trygdetrekk bare kan besluttes av namsmannen i det distriktet der saksøkte bor. Samtidig er det umulig for kreditorer å be utenlandske namsmyndigheter å pålegge trekk av utbetalinger fra Norge.

- Loven fører derfor i praksis til at lønn, trygd og forsikringsutbetalinger som går til personer bosatt i utlandet er beslagfrie, bekrefter seksjonssjef Alexander Dey hos Namsmannen i Oslo.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere