RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk terrormistenkt: - Jeg vil bli martyr

Sist oppdatert:
- De er martyrer, og jeg håper å bli martyr selv en dag, sier svensken som jages av politiet etter terrorbombene i London 7. juli.

- De er ikke terrorister. De gjorde det islam krever, hevder 39-åringen overfor Expressen.

Avisen The Times identifiserte torsdag mannen som Oussama Abdullah Kassir. Han skal være født i Libanon, og ha nær forbindelse med den bombemistenkte Haroon Rashid Aswat, som ble arrestert i Pakistan tidligere i uka.

Aswat skal ha snakket med de fire mennene som sprengte seg i London 7. juli flere ganger på mobiltelefon. Den siste samtalen fant sted bare noen timer før bombeangrepene.

Kassir, som møtte Expressens medarbeider på hemmelig sted, nekter for å ha noen som helst forbindelse med London-bombene.

- Jeg har ingenting med angrepene mot T-banen i London å gjøre. Jeg har ikke forlatt Sverige de siste tre årene. Hvordan kan jeg være innblandet i angrepene? spør han.

Våpentrening
På slutten av 1990-tallet reiste 39-åringen med Aswat til USA der de forsøkte å etablere en treningsleir for al-Qaida på en øde gård i Oregon. Her fikk unge al-Qaida-rekrutter våpentrening og opplæring i å lage gift. Aswat og Kassir slo seg senere ned i Seattle der de holdt samlinger for unge muslimer i en moské. Ifølge FBI skal Kassir også ha undervist i «taktisk urban trening».

Kassir innrømmer at han reiste til USA i 1999, men hevder han var på ferietur med familien i to måneder. Han benekter at han kjenner Aswat.

- Haroon Rashid er ikke et nytt navn for meg. Da Säpo (det svenske sikkerhetspolitiet, red. anm.) arresterte meg i 2003, fikk jeg spørsmål om ham. Jeg vet ikke hvem han er. Jeg har aldri truffet han, hevder Kassir, som kom til Sverige som 18-åring.

- Elsker bin Laden
I november 2003 ble han dømt til ti måneders fengsel i Sverige for å ha oppbevart våpen ulovlig. Under ransakingen fant politiet også oppskrifter på hjemmelagde bomber og flere CD-er med propaganda for al-Qaida. I 2002 ble en venn av Kassir arrestert etter at han forsøkte å ta med en revolver om bord i et fly.

Oussama Abdullah Kassir ble praktiserende muslim i 1990. Etter terrorangrepene i 2001 hyllet han Osama bin Laden.

- Visst elsker jeg sjeik bin Laden. Han er en troende muslim og en ekte mujahedin, sier han.

Han betegner London-bomberne som martyrer.

- De er martyrer, og jeg håper jeg selv blir martyr en dag. De er ikke terrorister. De gjorde bare det islam krever, hevder Kassir.

Hva skjer i London?Fredag klokken 13.00 svarer terroreksperten Anders Romarheim fra NUPI leserne. Send inn spørsmål her .

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere