RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blåser i barnas sikkerhet

Sist oppdatert:
Over halvparten av barn i bil er sikret feil. Gir du blaffen i barna dine? Si din mening.

De ubehagelige tallene som forteller hvor dårlig nordmenn er til å sikre sine barn i bil kommer fra en telling gjennomført av If og Trygg Trafikk under Barnekulturfestivalen på Kalvøya utenfor Oslo sist helg.

Har du spørsmål om sikring av barn i bil?
Send ditt spørsmål til jon.kolberg@tv2.no og merk mailen med «Barn i bil»

Trafikkmedisiner prof. dr. med. Inggard Lereim, sier til Nettavisen at det ikke finnes noen unnskyldning for å ikke vite hvordan man sikrer barn i bil.

- Foreldre plikter å sette seg inn i hvordan man sikrer barn i bil, og all denne informasjonen er så absolutt tilgjengelig, sier Lereim.

Les også: Slik sikrer du barn i bil

Sikkerhet for voksne
For rundt 90 prosent av norske bilister er det å ta på seg bilbeltet en helt naturlig handling når de skal ut og kjøre bil.

Er du opptatt av å sikre barna korrekt i bilen?
- Si din mening nederst i artikkelen

Moderne biler er stort sett veldig godt konstruert med tanke på voksne menneskers sikkerhet, både med hodestøtter, sikkerhetsbelter og kollisjonsputer.

Men alle disse fin-fine innretningene er tilpasset voksne mennesker med en viss høyde og vekt.

Straks et barn blir plassert i forsetet på en bil med kollisjonspute, vil sikkerhetsinstallasjonene som belte og kollisjonspute plutselig endre seg fra å være livreddende til å kunne være fatale.

«Barn skal alltid sitte i baksetet. Det finnes ingen alternativer!»

Prof. Inggard Lereim

Kirurgen Lereim, som har forsket på trafikkulykker og barnestoler i flere år, understreker også hvor viktig det er at barn sitter bak.

- De verste og kraftigste ulykkene er møteulykker og ulykker der bilen treffer en stillestående gjenstand. I disse tilfellene er et barn svært dårlig sikret i forsetet. Kollisjonsputen kan skade barnet alvorlig (helt opp til 10-12 års alder) og løse gjenstander som kommer inn i bilen vil naturlig nok ramme forsetene hardest. Barn skal alltid sitte i baksetet. Det finnes ingen alternativer, tordner Lereim.

Se videoer nederst i artikkelen

På spørsmål om hva foreldre bør gjøre dersom de har lite tid eller dårlig med plass, svarer han med å fortelle om hvor trist det er å se foreldres reaksjon i det det går opp for dem at barnets kvestelse kunne vært unngått dersom de hadde brukt et ekstra minutt på korrekt sikring.

Livsfarlig
I tellingen sist helg var det 5 barn som satt i forsetet med diagonaldelen av sikkerhetsbeltet under armen samtidig som kollisjonsputen ikke var deaktivert.

«Dersom bilførerne hadde visst hvilke konsekvenser dette kunne fått for barnet ved et sammenstøt selv i lave hastigheter, ville de helt sikkert valgt en annen løsning»

Kristin Øyen, Trygg Trafikk

Kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk mener foreldre vet for lite om korrekt sikring av barn i bil.

- Dersom bilførerne hadde visst hvilke konsekvenser dette kunne fått for barnet ved et sammenstøt selv i lave hastigheter, ville de helt sikkert valgt en annen løsning, sier Øyen til Nettavisen.

Øyen mener videre at foreldre til barn i skolepliktig alder må sikre barna bedre i bilen.

- Det er påbudt å sikre barn under 135 cm, og vi anbefaler i tillegg at de sikres i en stol med rygg og ikke bare på bilpute. Bilputen gir ingen ekstra beskyttelse ved sidekollisjoner, understreker hun.

Og det står ikke så bra til med de yngste heller.

Raske løsninger
- Selv i aldersgruppen 4 til 6 år er bare 2 av 3 barn sikret på sikreste vis, det vil si i en beltestol med beskyttelse rundt hodet. De øvrige sitter på bare bilpute, eller i kun bilbelte, sier hun.

Selv om så godt som alle barna som var med i tellingen var sikret i bilen, var bare halvparten sikret på en måte som ivaretar sikkerheten på best mulig måte.

- Det gjelder spesielt barn i alderen 1 til 3 år der bare 22 prosent var sikret bakovervendt som er anbefalt for småbarn. I en frontkollisjon reduserer en bakovervendt sittestilling risikoen for alvorlige skader med 90-95 prosent. Tilsvarende tall for forovervendt sikring er 50-60 prosent, kan Øyen opplyse.

Les også: Farlig å kjøre toppløs

Alt for få bryr seg
Leder for skadeforebyggende arbeid i If, Jan Olav Nilssen, synes det er overraskende at ikke flere foreldre har tatt informasjonen om korrekt sittestilling for barna sine inn over seg.

- Det er ganske alvorlig at så mange som 8 av 10 barn mellom 1 og 3 år ikke sitter med ryggen mot kjøreretningen. Dette omfanget av problemet er dessuten bekreftet i en annen fersk undersøkelse. Det er en utrolig stor sikkerhetsgevinst ved å la de minste barna sitter bakovervendt, sier Nilssen.

Her er tallene fra tellingen:

Kilde: Trygg Trafikk/If

Tabellen viser antall registrerte barn, og andelen sikret på anbefalt måte, lovlig men ikke anbefalt, ulovlig og helt usikret.

Les mer om bil og trafikk i Bilmagasinet

Et australsk ektepar deler sin opplevelse av feil barnestol i denne videoen:

Den amerikanske organisasjonen Connecting Moms har laget denne videoen for å gjøre foreldre oppmerksom på faren ved feilmontering av barneseter:

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere