RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Atle Gulbrandsen (Klikk.no)

Slik kjører du i rundkjøring

Sist oppdatert:
Er du en av mange som er usikker? Vi gir deg fasiten - se video.

Hovedregelen i Norge er at det skal være vikepliktskilt ved alle innkjøringer til rundkjøringer, og disse er derfor regulert som enveiskjørte forkjørsveier.

Dermed har du vikeplikt for alle som er inne i rundkjøringen før deg.

Se video om hvordan du kjører rundkjøring hos Klikk.no/bil

Vikepliktsreglene er beskrevet i paragraf syv av trafikkreglene (forskrift om kjørende og gående trafikk). Det viktigste som står i denne paragrafen er følgende:

«Trafikant som det skal vikes for, må ikke hindres eller forstyrres. Den som har vikeplikt, skal tydelig vise dette ved i god tid å sette ned farten eller stanse.»

Ta det pent
Du kan altså risikere å bli bøtelagt dersom du kommer så fort inn mot rundkjøringen at de som allerede befinner seg der blir forstyrret.

Harald Gjelsvik, seniorrådgiver i Vegdirektoratet, sier at han ikke vet om noen rundkjøringer hvor det ikke er vikepliktskilt.

- Hovedregelen er at alle rundkjøringer skal være regulert som enveiskjørte forkjørsveier, og jeg kan nesten garantere at de er det på riks- og fylkesveinettet, samt på det kommunale veinettet i de store byene. Hvis det finnes rundkjøringer uten vikepliktskilt, må det i så fall være på private veier i forbindelse med kjøpesentere og lignende, sier Gjelsvik til Klikk Bil.

Påbudt å blinke ut – frivillig å blinke inn
Ettersom det å blinke ut av en rundkjøring blir sett på som samme handling som å svinge til høyre i et vanlig kryss, er det påbudt å gi tegn til andre trafikanter. Dette er et av punktene det syndes mye mot, og det skaper mye forvirring for andre trafikanter – spesielt for dem som skal inn i rundkjøringen.

Skal du til venstre i en rundkjøring, kan det være lurt å blinke til venstre for å gi tegn om hvor du skal. Dette er imidlertid ikke påbudt, og det skal allikevel blinkes til høyre når du skal ut av rundkjøringen igjen; slå gjerne på blinklyset når du har avkjøringen før din egen på høyre side av bilen.

Vikeplikt ved feltskifte
Vil du skifte felt inne i rundkjøringen, er det du som har vikeplikt for bilene i det andre feltet, og det er viktig å gi tydelig signal.

Her er det også viktig å huske på at veien ikke må være oppmerket for å regnes som tofeltsvei; er veien bred nok til at to biler kan kjøre forsvarlig ved siden av hverandre, regnes den som tofeltsvei etter trafikkreglene.

Se video om hvordan du kjører rundkjøring hos Klikk.no/bil

Siste fra Nettavisen Motor

- Skulle bare fylle bensin

- Bil full av diamanter

- Norges verste vei?

Mer om bil, MC og trafikk finner du i Nettavisen Motor.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere