Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
Foto: NTB (Scanpix)

Tok abort - fordi fosteret var jente

Promotion med annonselenker

Derfor bør du også kjøpe direkte fra Kina

Oddsen med annonselenker

Denne 24-åringen vil bli toppscorer i Tippeligaen

To ganger tok den svenske kvinnen abort da barnet hadde «feil» kjønn.

Da den gravide kvinnen fikk vite at fosteret hun bar på i magen var en jente, tok hun abort. Det samme skjedde også neste gang hun ble gravid.

Hendelsene skjedde etter at kvinnen hadde fått flere jenter. Derfor ba hun om en fostervannsprøve for å få gjennomført en såkalt kromosomundersøkelse, som avdekker hvilket kjønn fosteret har.

Var urolig
Til sykepleierne oppga kvinnen at hun var urolig og ønsket å få fastslått kjønnet.

Lederen ved virksomheten oppgir til Svenska Dagbladet at det ikke var noe medisinsk grunnlag for å gjennomføre en slik kjønnstest, men at sykepleierne likevel gikk med på å teste fostervannet.

Prøveresultatene viste ingen kromosomfeil og at barnet var en jente. Deretter tok kvinnen abort.

Bestile time samme dag
Kort tid senere ble kvinnen igjen gravid. Også denne gangen fikk hun rede på barnets kjønn.

Ved hjelp av ultralyd fikk hun vite at hun igjen var gravid med en jente. Samme dagen bestilte hun time for abort, og fire dager senere var inngrepet gjennomført.

Nå vekker abortene reaksjoner i Sverige. Spørsmålet er hvorvidt leger og sykepleier er pliktige til å måtte oppgi barnets kjønn eller ikke.

Truet ansatt
- De opplever å ha blitt trengt inn i et hjørne og ha medvirket til abort på grunn av at fosteret hadde feil «kjønn», sier virksomhetslederen til Svenska Dagbladet.

De ansatte ved virksomheten krever nå retningslinjer for hvordan slike saker skal håndteres.

Ved en tidligere anledning ble en mann dømt til å betale en bot på 4.000 svenske kroner for å ha truet en lege med å sette en pistol mot hennes hode om hun ikke oppga barnets kjønn, skriver Svenska Dagbladet.

- Skjer ikke i Norge
Sjeflege Christian W. Loennecken ved Volvat Medisinske Senter mener lignende ikke kan skje i Norge, og at dette er en problemstilling som ikke er aktuell her hjemme.

- Dette er en problemstilling som er helt uaktuell for oss og som strider mot alle humanitære, etiske og lovmessige føringer, sier han til Nettavisen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus