Nettavisen.no

Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Må slette data etter tre uker

Shopping med annonselenker

Dette er salgene som varer ut helgen!

Oddsen med annonselenker

West Ham blekner uten Payet

Datatilsynet pålegger nå alle nettleverandører å slette persondata etter tre uker. En gavepakke til kriminelle, frykter politiet.

Alle opplysninger om hvem som står bak en IP-adresse må heretter slettes etter tre uker. Vedtaket er begrunnet i personopplysningslovens paragraf 28 om forbud mot lagring av unødvendige opplysninger, melder Aftenposten.

- Dramatisk
- Dette vil få meget dramatiske følger for evnen til å oppklare straffesaker, sier assisterende Kripos-sjef Ketil Haukaas til avisen.

Politiet viser til at det i en rekke av de største krimsakene de siste årene var avgjørende at politiet fikk tilgang til dataopplysninger som var lagret i mer enn seks måneder. Både Nokas-saken, lommemann-saken, Orderud-saken og Baneheia-saken blir trukket fram. Politiet er bekymret, men Datatilsynet slår fast at dette er en seier for personvernet.

- I praksis er dette en styrking av personvernet til alle som bruker internett. For den vanlige nordmann betyr det at han får større muligheter til et privatliv enn vi ser i dag, sier avdelingsdirektør Leif T. Aanensen i Datatilsynet.

EU vil ha seks måneder
Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) kjemper mot at EUs datalagringsdirektiv skal innføres i Norge. Her er det krav om seks måneders lagring av informasjon om nettbruk, e-post- og telefontrafikk.

I en EU-dom i februar ble det slått fast at datalagringsdirektivet er en del av EUs indre marked. EU-kommisjonens ambassadør i Norge, Percy Westerlund, sier til Aftenposten at direktivet «ganske klart er EØS-relevant».

comments powered by Disqus