Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
(Newswire)

Denne kan ta deg på fersken for mer enn du tror

Reisetips med annonselenker

Det råeste hotellsalget akkurat nå

Oddsen med annonselenker

18-åringen forbløffet Tippeliga-eksperten: - Har vært enorm

Derfor trenger du ikke oblat lenger

I år er det for første gang ikke lenger nødvendig å ha oblater på skiltene for å bevise at en har betalt årsavgift på bilen.

Årsaken til denne endringen er at Statens vegvesen har fått langt mer avansert utstyr for å sjekke om biler faktisk har betalt avgiften sin. Samtidig sparer de 20 millioner kroner i året på postutsendelse.

Les også: Denne har du ikke sett før

Sjekker mange ting

Vegvesenets skiltgjenkjenningsutstyr (ANPR - Automatic Number Plate Recognition) har vært i bruk en stund allerede, og skal vi tro etaten selv så har utstyret betydelig større effekt enn å bare sjekke om du har betalt din avgift til staten.

Biler blir sjekket for både forsikring, veiavgift, om skiltene er stjålet, om det er spesielle heftelser og lignende. Det sjekker også om bilen faktisk har gjennomført obligatorisk EU-kontroll.

- Alle er for eksempel ikke klar over at det er bruksforbud på en bil hvis den ikke har vært til EU-kontroll i tide, sier avdelingsdirektør Kari Aamot i Statens vegvesen i en pressemelding.

Brukes i kampen mot smuglere

Men systemet kan også brukes til langt mer. Systemet er tatt i bruk av Tollvesenet i et prøveprosjekt i Østfold.

- I prøveperioden stanset vi langt flere forsøk på smugling. Økningen var stor innen alle kategorier; alkohol, narkotika, kjøttvarer og levende dyr, sier Asle Farberg, avdelingssjef i grensekontrollavdelingen i tollregion Øst-Norge i den samme pressemeldingen.

Det var størst økning i alkoholbeslag.

- Vi gjorde 45 prosent flere alkoholbeslag på ubetjente grenseoverganger. Det er en signifikant oppgang, sier Farberg.

Sjekker om biler er tunglastet

Grunnen til at de klarer å ta flere på denne måten, er at systemet gjør mer enn å lese av bilskiltene, men selve grensepasseringen blir filmet.

- Ser vi for eksempel en tungt lastet polskregistrert lastebil på Kornsjø, gir det oss et tegn på at vi bør reagere, sier Farberg.

Prøveprosjektet var så vellykket at en fra midten av juni begynte med bruken av utstyret permanent.

- I likhet med vegvesenet vil vi bruke mobile kontrollposter for å avdekke om bileiere har betalt årsavgiften eller ei, sier Farberg.

Vegvesenet har i samarbeid med Newswire laget en informasjonsvideo som viser hvordan systemet fungerer.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus