Nettavisen.no

Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no

Skjerper rutinene på halal-kjøtt

Shopping med annonselenker

Slik bygger du opp herregarderoben i høst

Oddsen med annonselenker

Djurgården har tatt kvelden

Gilde skjerper rutinene på merking av halal-kjøtt etter at velsignet kjøtt fra sau og lam ble solgt i vanlig emballasje.

Halal-slaktet sau og lam kommer fra Gildes slakteri på Gol og datterselskapet Alfathi AS. Det er ingen forskjell på kjøttet eller slaktemetodene - med unntak av velsignelsen som må utføres av en muslimsk slakter. Likevel var det flere som reagerte da det ble kjent at halal-slakt fra Gol ble solgt i vanlig Gilde-forpakning. Nå tar Gilde grep for å sikre at ikke mer halal-kjøtt kommer på avveie.

- Egen produksjonslinje
- Når det blir slaktesesong for sau og lam, vil Gol ha en egen produksjonslinje for halal-slakt, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist til TV 2 Nettavisen. Selv om det bare er velsignelsen som skiller kjøttet, tar Gilde reaksjonene alvorlig.

- Vi må bare innrømme og beklage at en mindre del av halal-kjøttet har gått inn den vanlige produksjonen. Reaksjonene går på det rent prinsippielle, at varedeklarasjonen skal inneholde alle relevante opplysninger, og det er også vår grunnholdning. Vi mener det er riktig og redelig og skille ordinært slakt og halal-slakt, sier Sundqvist.

Garanterer
Fra årets lammesesong garanterer Gilde derfor at det ikke skal forekomme stykket eller skåret vare som er halal-slaktet under varemerket Gilde. Halal-kjøtt skal bare omsettes under varemerket Alfathi, heter det i en pressemelding fra Gilde.

Spesialanlegget på Gol slakter totalt 2.200 tonn lammekjøtt hvorav halal-slakt utgjør cirka 260 tonn. Konsernet har et totalt slaktevolum på 18.300 tonn sau og lam.

Økt halal-salg
Gilde selger en stadig økende mengde halal-kjøtt gjennom sitt datterselskap, Alfathi AS , som forøvrig betyr «nye muligheter». I fjor omsatte selskapet for fem millioner kroner. Økningen er størst på foredlete kjøttvarer som pizza, pølse og pålegg.

Ifølge Sundqvist har det ikke skjedd noe sammenblanding av vanlig kjøtt og halal-kjøtt i halal-merket emballasje.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus