RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ordfører-jakten er i gang

Sist oppdatert:
Hvem skal overta som ordførere i Oslo, Bergen og flere andre byer?

Etter at profilerte ordførere som Herman Friele i Bergen, Per Ditlev-Simonsen i Bergen og Herman Kristoffersen i Tromsø trekker seg er kampen om topposisjonene i noen av våre største byer i gang. Les om aktuelle kandidater her.

FrP-ordfører i Oslo?
På meningsmålingene ligger de borgerlige an til en ny valgseier i Oslo 10. september 2007. Skulle det skje vil ordføreren, slik dagens meningsmålinger er, enten bli hetende Svenn Kristiansen (FrP) eller Erling Lae (H). Så stort som Fremskrittspartiet nå er blitt er det helt utenkelig at Frp vil gå i et samarbeide med Høyre og gi dem både ordfører og byrådsleder. Frp vil kreve en av posisjonene. Og Kristiansen, som vil fylle 67 år på valgdagen, er klar til å bli ordfører.

Til Aftenposten sa han nylig:

- Vi må ha voksne folk, det kan ikke være et problem. Samtidig minnet om at dagens ordfører, Per Ditlev-Simonsen er 76 år.

- Nå har jeg vært varaordfører i 12 år. Det er lang nok læretid, slo Kristiansen fast. Skulle valgvinden snu har Høyre-mannen Fabian Stang, advokat og sønn av Wenche Foss, meldt seg til tjeneste som mulig ordførerkandidat. En annen som blir nevnt er Michael Tetzschner. Lederen i Oslo Høyre har tidligere vært byrådsleder og medlem av Oslo bystyre i 24 år.

Gerhardsen ordfører?
Skulle de røde vinne i Oslo er det mer åpent. Mange mener det er naturlig at Rune Gerhardsen, som nå er 60, går for ordførerposten, og overlater en eventuell byrådslederjobb til en annen i partiet – eventuelt til SV.

Uansett må Arbeiderpartiet ha en kandidat av hvert kjønn til de to vervene.

Ikke nytt eksperiment
Ved de to siste valgene har Arbeiderpartiet prøvd seg med profilerte kvinner på topp – henholdsvis Åse Kleveland og Ellen Horn. Jan Bøhler, leder i Oslo Arbeiderparti, er opptatt av at folk skal ha gjort en innsats for partiet før de får posisjoner.

Likevel ivret han for en Ellen Horn, uten politisk erfararing, som ordførerkandidat ved forrige korsvei. Men sterke krefter i Oslo Ap er lei av «gallionsfigurer» som trekker seg ut av politikken om valgvinden ikke blåser deres vei. Dermed blir det neppe noe slikt eksperiment denne gangen.

Oslo Ap var jo også svært kritiske til det de kalte «direktørvennene» til Jens Stoltenberg da regjeringen skulle utnevnes. Det ekskluderer kandidater som Grete Faremo og Hanne Harlem.

Ryel inn?
Et alternativ kan imidlertid være Anne Lise Ryel (49). Ryel er generalsekretær i Kreftforeningen, og ble i vår valgt til nestleder i Oslo Arbeiderparti – med Jan Bøhlers varme støtte.

Ryel, opprinelig fra Tromsø, var Likestillingsombud fra 1994 til 2000, da hun ble statssekretær i Justisdepartementet. Og det har aldri vært noe i veien med de politiske ambisjonene hennes.

Leter
I Bergen er Høyre i full gang med letingen etter en som kan videreføre Herman Frieles rolle som «borgermester», mens Monica Mæland tar seg av politikken.

- Vi må nå lete etter en ny ordførerkandidat, sier nominasjonskomiteens leder Martin Smith-Sivertsen, til BT.

Neppe en Rieber...
Etter det vellykkede eksperimentet med Friele har noen kastet øynene på en av Bergens andre ærverdige hendelsfamilier – Rieber.

Bergens Tidende har spurt både far og sønn om de kunne tenke seg jobben. Paul-Christian Rieber, administrerende direktør i GC Rieber-konsernet, sier til avisen han ikke synes jobben er aktuell.

Heller ikke faren, Christian Rieber, ser for seg å kaste seg inn i politikken.

Nei, det er jeg nok for gammel til, sier Rieber til BT.

En annen aktuell kandidat kan være den profilerte næringslivstoppen Egil Herman Sjursen, tidligere leder i Bergen Høyre.

Mesén
Skulle Arbeiderpartiet i Bergen satse på en Rieber-effekt kan de spørre milliardær og velgjører Trond Mohn.

Sosialdemokraten deler ut store summer til gode formål, og ga også 120.000 kroner til Bergen Ap ved sist stortingsvalg.

Men det mest sannsynlige er nok at Terje Ohnstad blir Arbeiderpartiets toppkandidat.

Han sikler nok imidlertid mest på byrådslederjobben, men ingen var hva som kommer ut av eventuelle politiske hestehandler etter valget.

Gjør comeback?


I Tromsø synes det akkurat nå veldig sannsynlig at Arbeiderpartiet beholder ordføreren også etter valget. Det kan ende med politisk comeback for en gammel ringrev – Jan Henry T. Olsen.

Den tidligere fylkesordføreren og fiskeriministeren svarte slik da Nordlys spurte om han vil la seg nominere til kommunestyret. Han sier også han vil gå i tenkeboksen i forhold til ordførerjobben.

Men det er flere om benet i Tromsø, blant annet gruppeleder Arild Hausberg. En annen aktuell kandidat er Roger Ingebrigtsen. Den tidligere politiske rådgiveren og statssekretæren mistet nylig jobben som fylkesråd i Troms, men er villig til å spille en rolle i politikken i Tromsø.

Dekket bord?
Ett sted synes imidlertid arvtakeren etter en profilert ordfører som går av klar. I Asker Høyre er det sannsynligvis dekket bord for Lene Conradi som ny toppkandidat etter partifellen Morten Strand.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere