RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jon Gunnar Arntzen har sammen med Stig Audun Hansen gitt ut det fjerde bindet i bokserien om Oslo-historien. I dette bindet får du innblikk i perioden 1920 til 1925.
Jon Gunnar Arntzen har sammen med Stig Audun Hansen gitt ut det fjerde bindet i bokserien om Oslo-historien. I dette bindet får du innblikk i perioden 1920 til 1925. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

– Et gledesarbeid!

Historieforfatter Jon Gunnar Arntzen er ute med det fjerde bindet med Oslo-historie i bilder og tekst.

GRØNLAND: Denne gangen har Arntzen og medforfatter Stig Audun Hansen levert fra seg bindet som omhandler Kristiania/Oslo fra 1900 til 1925. Det fjerde bindet i denne bokserien om Oslo-historien skildrer en brytningstid i vår hovedstad.

En nyfunnet stolthet i en ny nasjon og en hovedstad i en rivende teknologisk utvikling. Elektrifisering, bilen, forskjønnelse og framskritt innen kollektivtrafikken er noen av stikkordene fra denne perioden.

Og Groruddalen var med. Landets første busslinje gikk i Groruddalen og går fortsatt. Skolene ble bygget ut i stor stil og i store størrelser. Men Groruddalen lå i gamle Aker kommune fram til 1948.

Flytting

Og her ligger noe av forklaringen bak det tynne bildearkivet fra svunne dager i dalen.

– Da arkivene skulle flyttes ned til byen etter kommunesutvidelsen, forsvant dessverre mange bilder. Derfor er bildematerialet fra Groruddalen nokså tynt i dette bindet, sier Arntzen.

Kommunale boliger

Men han viser til at det var et yrende liv, og utvikling i Groruddalen. Områder som Høybråten fikk så mye tilflytning at området måtte få egne skoler

– Det var jo reell bolignød i denne perioden. Rundt første verdenskrig ble de første kommunale bolig prosjektene satt i gang. Og Groruddalen var blant de første bydelene som fikk nyte godt av det.


– Kollektivtrafikken var i en rivende utvikling og det knyttet byen sammen. Det på en helt annen måte enn tidligere. Grunnlaget for det moderne Oslo blir lagt i denne perioden, sier Arntzen.

På kontoret på Grønland hvor han er daglig leder for Romanifolkets kulturfond, kan snakke seg glovarm om Oslo-historie og arbeidet med bøkene. Med om lag 400 bilder som skal skaffes til hvert bind og med tilhørende tekst, blir det mye jobb.

– Men det er et gledesarbeid! Bak hver bok ligger det et halvt års arbeid. Mye av dette består av å velge ut det riktige materialet. Finne den riktige balansen, sier Arntzen.

Neste bind er planlagt å ta for seg 80- og 90-tallet.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere