RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Norsk mat er jättegodt!

Klippfisk, elgburger eller trønderssodd? Ja, takk - alle tre, mener landbruksministeren.

HOLMENKOLLEN: VM-festen er i gang, men i følge både landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har Norge allerede vunnet den største seieren.

- Gratulerer med den største premien, den er nemlig at vi skal spise norsk mat, sa Brekk, da han og Berg-Hansen åpnet publikumsteltet Kollenbrølet café i Holmenkollen torsdag.

Begge de to ministrene kjemper for økt bruk av norske matvarer - og mens de spiste seg gjennom bacalao, flatbrød, elgburger og ikke minst innherredsodd var det bare å konstatere - gullet har kommet hjem.

SE BILDER: VM-FESTEN I GANG I HOLMENKOLLEN

- Du vet, dette er festmat i Nord-Trøndelag, konstaterer nordtrønder Brekk fornøyd.

- Men er Kollen-sodden like god som hjemme?

- Ja, det synes jeg. Dette var nydelig.

Lars Peder Brekk og Svein Aaser

Lars Peder Brekk (t.v.) mener Kollen-sodden er like god som hjemme i Trøndelag. Ski-VMs styreleder Svein Aaser til høyre. FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN

"Jättegod" norsk elg

Og også på kjøkkenet konstateres det at norsk mat, ja det er rett og slett fantastisk.

- Det er jättegodt, smiler Simon Jönsson - VM-kokk og slettes ikke norsk!

- Jaha? Svenske som lager norsk mat? Hvordan er det?

- Det er kjempegøy. Jeg hadde ikke hørt noe spesielt om norsk mat før jeg kom hit. Man tror jo liksom at norsk mat er det samme som svensk, men det er det virkelig ikke, forteller Jönsson.

- Vi har veldig mye elg her og det er godt, og så er jo alle så glade her, sier han.

Kollega Jørgen Pettersen har et litt mer avmoldt forhold til norsk mat:

- Tja, norske poteter er i alle fall annerledes enn franske. De franske er bedre, sier han.

- Jasså? Er ikke det nesten som å banne i kirka på et arrangment som dette?

- Jo, det er vel kanksje det, men jeg må jo bare være ærlig.

Bacalao

Bacalao med innslag av norske poteter. Kokk Jørgen Pettersen mener imidlertid at de franske er hakket bedre. FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN

- Nettopp - men VM ellers da?

- Det er helt rått. Jeg drar hjemmefra klokka 06 for å komme hit, men det er verdt det. Det er rett og slett rått å være her, sier Pettersen - VM-kokk og lett skeptisk til norske poteter.

Det er ikke minster-besøket enig i. Prima norske råvarer og prima norsk meny er konklusjonen fra de to, etter at både elgburger og innherredsodd var inntatt.

- Men fisk da, fiskeriminister - savner du fisk?

- Nei, vi har fått bacalao, svarer landbruksminister Brekk, mens Berg-Hansen smilende kan konstatere at både fisk og kjøtt var på plass på tallerkenen.

LES ALT OM SKI-VM I HOLMENKOLLEN HER

Nordtrøndersk festmat i pappkopp fra Oslo

I forbindelse med VM har prosjektet "Eat Norway" sikret at både publikum, presse, løpere og frivillige spiser mat laget av norske matvarer.

- Nordmenn flest har vel mer Grandiosa og internasjonal mat enn innherredsodd på hverdagsmenyen. Trenger vi å bli mer stolt av norsk mat?

- Ja, vi trenger absolutt å bli mer stolte. Norske råvarer er jo de beste i verden og det at vi får muligheten til å synliggjøre det på et idrettsarrangment som VM er veldig viktig, sier Berg-Hansen, og får støtte av kollega Brekk.

Lisbeth Berg-Hansen

Lisbeth Berg-Hansen mener nordmenn med fordel kan bli mer stolt av norsk mat. Hun storkoste seg med norsk bacalao. FOTO: ANITA BAKK HENRIKSEN

- Vi gleder oss over at vi kan tilby god og sunn norsk mat. For dette er sunt, sier han.

LES ALT OM SKI-VM I HOLMENKOLLEN HER

- Blir det tid til noe annet enn mat da? Skal dere få med dere noe sport også?

- Å ja, vi håper jo på gull til Trøndelag i dag, sier nordtrønderen Brekk, før han tygger i seg siste rest av det nordtrønderske festmåltidet. Servert i en pappkopp i Oslo.

SE BILDER: VM-FESTEN I GANG I HOLMENKOLLEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere