RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kathrine Berg Vereide med sine fire barn utgjør bredden på det planlagte tilbygget. Byantikvaren har sagt nei til utvidelse, selv om arkitekten vil videreføre husets arkitektur.
Kathrine Berg Vereide med sine fire barn utgjør bredden på det planlagte tilbygget. Byantikvaren har sagt nei til utvidelse, selv om arkitekten vil videreføre husets arkitektur. Foto: Foto: Vidar Bakken

Byantikvaren tillater «skoboks»

Arkitekt Jan Wang-Norderud kan ikke forstå hvorfor en liten utbygging av et funkishus blir nektet av Byantikvaren.

Vinderen: I forrige utgave skrev Ullern Avis Akersposten om en fortvilet firebarnsfamilie i Aasmund Vinjes vei på Vinderen som ikke får lov av Byantikvaren til å oppføre et beskjedent men nødvendig tilbygg på huset.

– Byantikvaren forholder seg til en verneplan, med formål å verne det autentiske miljøet. Jeg ser det som viktig at vi kan oppleve arkitekturen i området som helhetlig. Tilbygget som familien Vereide ønsker å oppføre vil ikke bryte med denne opplevelsen. Tilbygget vil ikke bli synlig fra det offentlige rom og huset er ikke verneverdig i seg selv, sier Jan Wang-Norderud, som er ansvarlig søker for prosjektet.

Tillatelse til en «skoboks»

Han viser til at Byantikvaren i flere tilfeller har gitt tillatelse til oppføring av nybygg med samtidsarkitektur som bryter med den øvrige bebyggelsen.

– Jeg er opptatt av kvalitet. Jeg har sett flere eksempler på god samtidsarkitektur som underordner seg og tilpasser seg strøket. Men jeg har også sett flere eksempler på det motsatte. Like ved Vereides bolig er det for eksempel oppført en stor bolig med pulttak som bryter med husene i samme vei. Et annet eksempel er tillatelsen til en «skoboks» i Hansenbyen på Vinderen. Her snakker vi om et stort sett intakt område, hvor man fikk tillatelse til et nybygg tross sterke naboprotester. I den sammenheng viser jeg til at Vereides naboer har gitt skriftlig særskilt tillatelse til det planlagte nybygget. Det er den sterkeste form for aksept man kan få.

Håper på politikerne

– Mitt spørsmål er: Hvordan kan Byantikvaren på den ene side akseptere nye boliger som er rene stilbrudd i forhold til omkringliggende bebyggelse, men ikke gi tillatelse til en liten utbygging som er antikvarisk tilpasset den samme bebyggelsen. Tilbygget jeg har tegnet viderefører kvaliteten i huset, samtidig som det ikke kan ses fra det offentlige rom. Vi er avhengig av dispensasjon fra verneplanen. Plan- og bygningsetaten vil sannsynligvis følge Byantikvarens innstilling. Da går saken til bydelsutvalget i Vestre Aker. Jeg håper politikerne vil se det urimelige i dette, sier Wang-Norderud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere