RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

HJELP SÅRBARE BARN: Årets SOS-barnebyer legges ut på nett 1. desember. Bak lukene skjuler det seg en historie om barn i ulike SOS-barnebyer verden rundt, i form av filmer, bilder og tekster.
HJELP SÅRBARE BARN: Årets SOS-barnebyer legges ut på nett 1. desember. Bak lukene skjuler det seg en historie om barn i ulike SOS-barnebyer verden rundt, i form av filmer, bilder og tekster. Foto: FOTO: SOS-barnebyer

En givende julekalender

For fjerde år på rad inviterer SOS-barnebyer norske skolebarn til å delta i Omvendt julekalender – en julekalender som handler om å gi i stedet for å få.

OSLO: Det nærmer seg advent, og tradisjonen tro inviterer SOS-barnebyer skolebarn i Oslo til en annerledes juleoppladning.

 
 


Adventstiden byr på mange forberedelser og forventninger, både for små og store. Mange kan oppleve at førjulstiden i stor grad preges av kommersielle budskap og bekymringer knyttet til forberedelser.

Giverglede

– Gjennom Omvendt julekalender ønsker vi å oppfordre barn og voksne til å fylle adventstiden med innhold som skaper glede og mening for andre. Jeg håper at et konsept som Omvendt julekalender kan være med å bringe noen av julens verdier tilbake, og at barna opplever glede ved å kjenne at deres egeninnsats nytter, sier fylkesleder for SOS-barnebyer i Oslo, Solveig Hauge.

I fjor deltok over 750 skoleklasser fra 245 skoler på landsbasis i Omvendt julekalender, hvorav 11 fra Oslo. Fokuset var å gi i stedet for å få.

– Julekalenderen skapte stort engasjement blant både elever og lærere. Tilbakemeldingen fra elever som var med i fjor var blant annet at de syntes det var godt å kunne gi noe til andre gjennom julekalenderen til SOS-barnebyer, i stedet for at de selv skulle få flere ting, sier Synne Rønning.

Sammen med fylkeslederen oppfordrer hun nå enda flere skoler i fylket til å bli med.

På nett

Årets utgave av Omvendt julekalender lanseres på SOS-barnebyers nettsider for skoler og barnehager den 1. desember. Bak lukene skjuler det seg en historie om barn i ulike SOS-barnebyer verden rundt, i form av filmer, bilder og tekster.

– Dagens luke kan åpnes i en felles samlingsstund, hvor elevene snakker rundt historiene og lærer om barns oppvekstsvilkår i andre land. Som en del av kalenderkonseptet oppfordres elevene til å gjøre en innsats hjemme i førjulsstria, som de får en liten belønning for, forteller Rønning. 

Det kan være alt fra å støvsuge rommet, passe småsøsken og måke snø, til å synge julesanger eller lage julegaver. Belønningen samles inn anonymt i klassen, og er en fin mulighet for barna til å gjøre en innsats for andre.

Hjelp sårbare barn

I fjor samlet engasjerte skolebarn inn hele 800 000 kroner gjennom julekalenderen, og med det bidro de til å gi sårbare barn et trygt hjem. Kalenderen har en ny luke for hver av skoledagene i desember. I stedet for å få en liten gave hver dag, kan elevene ha med seg en anonym pengegave i en konvolutt.

– Tilbakemeldingene fra skolene har vært utelukkende positive, og i år satser SOS-barnebyer på nok en rekordoppslutning, sier Rønning.


Klikk deg inn på denne siden for å melde på barnehagen/skoleklassen her.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere