RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

En lille gade

Bli med og snok i Københavns godtepose. Den har en helt spesiell godbit på lur.

Det kom noen norske fruer inn her, de sa bare "wow". Har dere ikke slike ting i Norge eller?

Nei. Ikke som dette. I den lille delikatessebutikken i Nansensgade ligger egenmarinerte oliven i store tretrau. Bunter med hvitløk henger side ved side med klynger av tørket chili. Utenfor døren står et skilt som forteller at du kan kjøpe én kilo to år gammel parmesan.

For 150 kroner.

Jeg spretter en stor parmesan innimellom, sier Stig Larsen, innehaver av delikatessebutikken Stigs Oliven.

Han peker på en ost stor som ei tønne.

Den går unna på tre dager.

Dette er det autentiske København. Jeg elsker det, sier norske Janne Hoem.

Fotografen har slått rot i Danmark. Og viser oss godbitene langs den sjarmerende gaten fem minutter fra Københavns travle turistsentrum.

Flammende lår

Fra Norge, sier dere? Jeg er opprinnelig fra Gudbrandsdalen, sier en fast kunde hos Stig Larsen.

Den gamle mannen diskuterer på avslappet dansk med Stig. Om Stigs nyimporterte olivenkrem, som den opprinnelige gudbrandsdølingen mener er altfor dyre.

Det koster litt ekstra. Men så er det litt ekstra også, gliser Stig.

Han står med ryggen mot det Janne Hoem omtaler som det autentiske København. Gaten du ikke legger merke til om du ikke vet den er der. Men som gjør danmarksturen verdt pengene.

Særlig hvis du er interessert i tatoveringer. Eller er interessert i å se andre bli tatovert. Utenfor Conspiracy Inc. Tattoo kan du holde deg på armlengdes avstand, og beundre kroppskunst gjennom store vinduer. Utenfor vinduet står en svart, flammelakkert sykkel. Innenfor sitter en mann iført t-skjorte og boxershorts. Og tatoveringer som dekker de fleste deler av kroppen. Jacob Bredahl har kommet fra Århus for å flikke på flammene på låret.

Vondt? Jo, for fanden. Men kult.

"Uncle" Allan Larsen forteller om stamkikkerne.

Det ligger en barnehage rett ved siden av her. Barna liker å se på.

Is til alle

Noen brosteinskanter senere pirrer en deilig lukt av smeltet ost og ferske bakevarer. En mann med hatt på hodet og tørkle i halsen smetter ut gjennom døra en halv etasje ned. I disken på Pizzeria la Fiorita frister fastfood à la Italia.

Vi trosser ganens hungersrop og rusler videre, forbi et ekte, gammeldags snekkerverksted, et sykkelverksted og en rekke små gallerier. Lukten av billig øl og dampende nachos leder oss inn på kafeen Bankeråt, et sted du bør unngå om du foretrekker det minimalistiske og stilrene.

Her fungerer kroppsløse dukkehoder om lamper. På vei ned til toalettene i kjelleren voktes du nøye av menneskefigurer med hunde- og hjortehoder. Prisen er fin. En stor porsjon mat og rødvin fylt til randen for 102 kroner.

Dette stedet har sjel, mener Janne Hoem.

Nachosen på Bankeråt er en snakkis.

Bankeråt er en godbit i godteposen. Nansensgade har mange slike. Slike biter du sparer helt til slutt. Er du heldig, stanser du foran isdisken i Mamma Che Gelato den første dagen de holder åpent for sesongen. Da er det gratis is til alle. Og lange køer i den vanligvis stille gaten.

Loppiskunst

Ingen køer i sikte i dag. Men selv om gatene er nesten tomme, er det lunt liv nede i Design And Art.

Det er en spesiell gate, sier Johnny Jensen, innehaveren av en liten butikk med uvanlig gamle varer.

Når Johnny ikke underviser på kunstskolen, tråler han loppemarkeder for 60- og 70-tallskunst.

Hit kommer oppkjøpere fra USA og Japan og alle andre steder. Dansk design er stort i utlandet, forteller Johnny.

Skåler og vaser står linet opp i en stor, brun hylle. Hver minste saltbøsse er feilfri i Design And Art.

Nansensgade er ikke Københavns hippeste. Ikke ennå. Men gatenavnet dukker stadig opp i reisehåndbøker og turguider. Så skynd deg. Før du vet ordet av det er Nansensgade blitt allemannseie.








Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere