RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blir dette noe av eller må Røa på nytt se at et bad forsvinner ut i det blå?
Blir dette noe av eller må Røa på nytt se at et bad forsvinner ut i det blå? Foto: Skisse: Auctus

Full stopp for badeanlegg på Røa

Realiseringen av Røa bad står igjen i fare på grunn av uenighet om reguleringsbestemmelser.

RØA: Byggherre Røa Utvikling inngikk kontrakt med Oslo kommune i mai om bygging av badeanlegg og boliger på Røa. Røa Utviklings planer var å komme i gang med bygging 1. november. Alt har imidlertid stoppet opp på grunn av uklarheter i tolkningen av reguleringsbestemmelsene.

 
 

Uklart om regulering

– Vi har lagt frem en plan om bygging av et aktivitets- og badeanlegg på 3.700 kvadratmeter i tillegg til et forretningsareal og 56 boliger. Dette legger forholdene til rette for et bærekraftig anlegg, som skal være til glede for alle. Vi har i våre planer holdt oss strengt til vår opprinnelige konseptskisse som lå til grunn i kjøpekontrakten med kommunen og for bystyrets vedtak om salget av eiendommen. Dette for å sikre en rask og problemfri behandling av byggesaken, sier Hans Øivind Nordvik i Røa Utvikling.

Les også: Endelig blir det bad på Røa

– Plan- og bygningsetaten hevder imidlertid at kommunens rammer for salget av eiendommen kan være i strid med reguleringsbestemmel-sene i den reguleringsplanen som ble vedtatt i 2004. Noen må ta ansvaret for at denne uklarheten raskt rettes opp, slik at vi kan komme i gang med vårt prosjekt uten ytterligere forsinkelser, sier Hans Øivind Nordvik i Røa Utvikling.

Ulik tolking av bestemmelser

– Før kjøpet av eiendommen varslet vi kommunen om at det var en del uklarheter i reguleringsplanen sett i forhold til reguleringsplanens formål og betingelsene for salget av eiendommen. I reguleringsbestemmelsene står det at det tillates oppført et svømmehallbygg på maksimum 15 % bebygd areal (BYA) i tillegg til annen bebyggelse på 45 % BYA. Tomten er på 3,9 mål. Med 15 prosent utnyttelse, ville ikke badeanlegget kunne bli på mer enn 586 m². Det sier seg selv at dette er for lite for et anlegg som skal ha to bassenger på henholdsvis 25 meter og 12 meter, med garderober og aktivitetstilbud, sier han.

– Forutsetningene og minimumskravene som kommunen har lagt til grunn for badeanlegget, krever i seg selv en grunnflate på minimum 1500–1700 m². Vi fikk nødvendige forsikringer om at både kommunens krav og våre planer kunne gjennomføres. På det grunnlaget påtok vi oss dette prosjektoppdraget. Det viser seg imidlertid nå at plan- og bygningsetaten tolker reguleringsbestemmelsene annerledes enn det kommunen tidligere gjorde i forbindelse med salget av eiendommen, sier Nordvik.

– Må vise handlekraft

Han mener situasjonen er uakseptabel og at politikerne må vise handlekraft for å få realisert prosjektet.

– Reguleringsplanen for eiendommen har to klare formål, å skaffe bydelen flere boliger og at det skal oppføres et allment tilgjengelig badeanlegg. PBE presenterte i 2004 et forslag til reguleringsbestemmelser som ikke var i henhold til reguleringsformålet eller i tråd med tidligere bemerkninger til planen, sier han.

– Bydelsutvalget i Vestre Aker påpekte hvilke reguleringsrammer som måtte legges til grunn for å sikre et badeanlegg på Røa. Den gang byråd Grete Horntvedt instruerte derfor etaten om å omarbeide reguleringsplanen i henhold til bydelsutvalgets ønsker, blant annet at svømmehallen ikke skulle begrenses til et eget 15 % BYA svømmehallbygg med egne rammer, men inngå i hele bygningsmassen på 60 % BYA. På den måten ble det avsatt nok boliger slik at prosjektet kunne bli bærekraftig, sier Nordvik.

Ikke fulgt opp

– Instruksen ble ikke fulgt opp fullt ut som forutsatt. Dette ble ikke oppdaget i siste politiske gjennomgang av saken. Følgen ble at reguleringsplanen i 2004 ble vedtatt uten at badeanlegget ble lagt inn som en del av den totale bygningsmassen. Dette må, etter min vurdering, ha vært en inkurie som politikerne må rydde opp i så fort som mulig. Ellers str hele prosjektet i fare, sier Nordvik.

Han har tatt opp saken med politisk ledelse i rådhuset, med BU-leder i Bydel Vestre Aker, Elin Horn Galtung og med tidligere byråd for byutvikling, Grete Horntvedt (H).

Nordvik oppfatter at både Horn Galtung og Horntvedt er enige i at reguleringsbestemmelsene ikke ble slik som forutsatt og at de har meddelt dette til dagens ledelse av byrådet.

– Det er inngått og i ferd med å inngås kontrakter som sikrer et flott aktivitets- og badeanlegg på Røa. Nå haster det å komme i gang for å unngå at det hele faller i fisk, sier Nordvik.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere