RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nyhøstede rotgrønnsaker er perfekt følge til høstens lam.
Nyhøstede rotgrønnsaker er perfekt følge til høstens lam. Foto: Alle foto: Tore Sandberg

Her er høstmåltidet

Lam med rotnorske grønnsaker er en sikker høstvinner rundt middagsbordet.

I et kaldt land som Norge er det jo ikke meningen at vi skal dyrke hva som helst. Det er det nok mange ivrige gartnere som har erfart.

Med kort sommer og lave temperaturer er de sikreste kortene rotgrønnsaker, kål og løkvekster.

Spenstige

Rotgrønnsaker holder seg godt, og vi bruker dem gjerne utover vinteren.

Men det er nå, når de akkurat er dradd opp av jorda, at de er på sitt aller mest spenstige – uten trevlete kjerne og seig konsistens.

Rett fra jorda er gulroten full av livsgnist, smak og lukt. Noen ganger kan jeg bli kjempeglad bare av å lukte på en grønnsak.

Vi kokker prøver iherdig å få norske bønder til å dyrke flere sorter grønnsaker, særlig de som ligger under bakken. De er så morsomme og proppfulle av smak.

Nykommere

Det finnes jo ikke bare én type gulrot, nei, det finnes et hav av dem, i forskjellige tykkelser, lengder, fasonger og farger.

Lilla gulrot, eller «purple dragon» som den også kalles, er en slik nykomling, det samme med chioggiabete eller polkabete.

Denne beten er en slektning av rødbeten – men den ser langt mer appetittlig ut og er en anelse mildere i smaken. Jordskokker, skorsonerrøtter, havrerot, østersrot, pastinakk, persillerot, sellerirot og kålrot hører også med.

Confitering

Hjemme elsker jeg å ha en blanding av rotgrønnsaker på tallerkenen, enten i form av en smaksrik mos eller bare bakt i ovnen.

I ukas oppskrift har jeg blandet flere rotgrønnsaker med løk, potet og urter og bakt dem i ovnen i olivenolje – en kul fremgangsmåte som kalles confitering.

Teknikken bevarer flyktige aromaer i en rekke råvarer. Den sjenerøse mengden olje helles selvsagt fra, og oljen kan brukes siden til å smaksette andre retter.

Ulike metoder

Dette er rask mat som er enkel og kjempegod, husk at det er vanskelig å trå feil med bra råvarer. Derfor er det best å bruke dem når de har sesong.

Metoden kan varieres i det vide og det brede, og passer som tilbehør til de fleste retter med fisk, fugl, vilt eller annet kjøtt.

Uansett hvilke rotfrukter du har, kan de bakes. Smaksett med ulike urter, hvitløk og kanskje chili eller ingefær. Prøv deg fram, kanskje du oppdager en ny, morsom kombinasjon.

Rotfruktene kan forberedes i god tid før middagen. Så er det bare å steike kjøttet.

Lammecarré med confit grønnsaker

Ingredienser:

  • 6-800 g lammefilet med bein på (carré). Spør slakteren om hjelp.
  • salt og pepper
  • 1 fedd hvitløk
  • litt olje til steking

---

  • 2 gulrot
  • 4 små persillerøtter, pastinakk eller havrerot
  • 2 rødløk
  • 1/2 sellerirot
  • 1 purre
  • 8 neper
  • 16 gode poteter med skall
  • 1 fedd knust hvitløk
  • 1 rosmarinkvast

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere