RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge.
Ole Martin Alfsen er vinkelner og fagansvarlig for mat og drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for vinkelnerutdannelsen i Norge. Foto: Foto: Tore Sandberg

Ikke bare blåbær

Ukens favoritt er en perle. Komplisert å få tak i, men verdt en liten reise.

Ukas rett er nesten riskrem, men allikevel ikke. Grynene er markant fastere, noe som gir desserten mer tygg og gjør den mindre grøtete og tung. Ikke helt feil!

Ølfrelste

Tilstedeværelsen av fløte er, akkurat som i riskrem, markant. Den tydelige smaken av korn, i en ellers velkjent innpakning, gjør dette til en spennende variasjon.

Jeg kjenner flere ølentusiaster som vil klappe i hendene og forventningsfullt se fram til en dessert som matcher øl.

Finner du øl som er fruktig og rikt, skal det absolutt la seg gjøre. Men personlig føler jeg at det er nok kornsmak i maten, og vil heller ha frukt – med fylde og litt friskhet – for å rense opp.

Her er det helt klart en fordel med litt høyere alkohol, derfor var jeg i utgangspunktet interessert i å utforske noen hetviner.

Lykketreff

Vinen fant jeg da også til gagns, og ikke uventet var den fra hetvinlandet Portugal. Moscatel do Douro er fra produsenten Niepoort og laget i Douro-dalen, som ellers er kjent for sin portvin.

Denne vinen er også en hetvin, men laget som muscatvinene lengre sør, nærmere bestemt som Moscatel de Setúbal.

Druene høstes tidlig for å bevare syren i det varme klimaet. De er fottråkket og deretter gjæret med skall, noe som gir mer farge og aroma.

Dette blir etterfulgt av lagring på en kombinasjon av gamle og nye fat. Resultatet er gyllent, friskt, sødmefullt og komplekst.

I kombinasjon med speltkremen er vinen et skikkelig lykketreff.

Alternativer

Problemet med denne vinen er imidlertid at den kun er tilgjengelig på Vika vinmonopol i Oslo.

Et mer tilgjengelig alternativ, som heller ikke står noe tilbake i kvalitet, er 41229 Alambre Moscatel de Setúbal 20 Years Old, Fonseca, Portugal. Kr 263,50/50 cl (BU) eller den litt enklere, men fremdeles gode 30354 Alambre Moscatel de Setúbal 2003, Fonseca, Portugal. Kr 160,90/ 75 cl (BU).

Men har du anledning til å smake mitt førstevalg, Moscatel do Douro, er det vel verdt en tur til Vika. Ikke minst fordi dette er en vin som kun lages i utvalgte år.

Den er utmerket til høstens meditasjoner og ideell til julens desserter og småkaker, når den tid kommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere