RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Med hele speltgryn kan du lage en moderne vri på en tradisjonell dessert.
Med hele speltgryn kan du lage en moderne vri på en tradisjonell dessert. Foto: Alle foto: Tore Sandberg

Kremen av korn

Riskremens dager er talte. Nå kan du lage noe som er sunnere og bedre.

Jeg har nettopp fått kontakt med en fantastisk bonde i Spydeberg. Han er også møller, og leverer en rekke kornsorter som de fleste her til lands har glemt eller ikke engang hørt om.

Speltpappa

Enkorn er en av disse sortene. Enkorn er selve urkornet, og pappaen til både spelt og hvete.

I tillegg har han morsomme korn som svedjerug, emmer og ølandshvete. At det hele dyrkes økologisk, er en hyggelig bonus.

Han lager alt på bestilling, og til oss leverer han hele, polerte speltgryn. Disse er helt rå, og jeg tror de kan erstatte ris i de fleste retter.

Som den ultimate test ville jeg prøve å lage en tradisjonell riskrem av speltgrynene, noe som gikk som ei kule.

Velger norsk

Jeg har sett at flere butikker har hele korn både av hvete, byggryn og havre. Disse kan også brukes. Ved å velge norsk og nært, istedenfor importert ris, bidrar du også til å verne om miljøet.

Smak og næringsverdi har de norske helkornsortene mye av, i motsetning til mange ristyper.

Det er spennende og lærerikt å utforske bruksmulighetene. Prøv for eksempel å lage en risotto med spelt, det blir garantert suksess.

Speltgrynene suger til seg alt du tilsetter av smak. I tillegg er de lette å koke, og de går nesten aldri i stykker. De er rett og slett mye «safere» enn ris.

Moderne riskrem

Hele speltgryn kan kokes og serveres i for eksempel supper eller stuinger, eller som en smakssatt risotto.

Min speltversjon denne uka er en moderne riskrem. Støtt norsk landbruk, og la landet flomme over av ekte og ærlige varer som dette!

Føler du at retten blir for «julete», kan du jo rett og slett spare den til desember. Men jeg ville gjerne lage den nå, sammen med ferske blåbær. Kirsebær er også superbra til.

Har du en mandelkvern, bruker du denne til nøttene, det gir et fantastisk krydder.

LURER DU PÅ HVA DU SKAL DRIKKE TIL? Ikke bare blåbær

Dette trenger du

Speltkrem med blåbær og ristede mandler:

  • 1 liter melk
  • 120 g hele speltgryn (perlespelt)
  • 1 knivsodd salt
  • 1 stang vanilje, delt i to på langs

---

  • 50 g hakkede, skoldede, ristede mandler
  • 2 1/2 dl fløte
  • 3-4 ss rørsukker, eller etter smak
  • 1 beger blåbær

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere