RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Matfettet fra julebordene havner i renseanleggene og griser til pumper og rister.
Matfettet fra julebordene havner i renseanleggene og griser til pumper og rister. Foto: Foto: Arkiv

Mindre julefett i avløpet

Renseanlegget på Bekkelaget hadde betydelig mindre problemer med julefettet i år.

BEKKELAGET: – I år har vi hatt betydelig mindre problemer med matfett som tetter rør, pumper og rister, sier daglig leder Ola Toftedal ved Bekkelaget renseanlegg.

I desember fikk de levert inn nesten 40 prosent mer matfett fra restaurantene.

Jula er verst

Desember er ekstrem når det gjelder rister og pumper som blir tilgriset med matfett. 2 juledag blir det brått slutt.

Oftedal tror både næringsvirksomheter og private husholdninger har vært flinkere til å samle opp matfettet, og levert det fra seg på forsvarlig måte denne jula.

– Matfettet fra restaurantene leveres til oss i biler, og brukes til å produsere miljøvennlig biogass, forklarer Oftedal.


– Vanlige folk har ikke stått i kø utenfor her med julefettet, ler han. – De må kvitte seg med det på annen måte, men tydeligvis har de ikke latt det gå rett i vasken i år.

Kampanjer

Vann- og avløpsetaten (VAV) sliter året rundt med fett som setter seg fast i avløpsrørene.

I år forsøkte de og Renovasjonsetaten flere tiltak som blant annet rettet seg mot julefettet. Det kan ha gitt resultater, tror Vivi Paulsen i VAV.

– Det er ikke så lett å registrere hva folk gjør med matfettet, bortsett fra at det fysisk synes i renseanleggene. Vi synes det er veldig positivt om folk har fulgt rådene om å tørke ut fett fra panner og kjeler før de skyller oppvasken, sier Paulsen.

 

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere