RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppskrift påskelam

Påskelam til 6 personer:
Lammerullade:

1,5 kg surret lammestek uten ben
5 hvitløksfedd
100 g fersk timian
50 g fersk rosmarin
50 g fersk salvie
2 sitroner (zesten)
2 sjalottløk
Olivenolje og smør til steking
Salt og hvit pepper

Fremgangsmåte:
Sett stekeovnen på 125°c
Finhakke løk og hvitløk og stek den myk i smør og olivenolje.  Trekk pannen til side og tilsett finhakkede urter og sitronzest.
Brett ut lammesteken og snitt opp mer om nødvendig. Bre urtene utover kjøttet - stapp også inn urter i sprekker. Salt og pepre godt før du rullet steken sammen igjen. Bind steken sammen med hyssing.
Brun alle sider av steken i stekepanne på høy varme med smør og olje. Kok ut pannen med 1,5 dl vann og saften fra to sitroner. Redusere dette til halv mengde.  Legg steken i en langpanne og hell over den reduserte stekekraften.
Stek lammet til steketermometeret viser 63°C. Dette tar ca 30-50 minutter.
La kjøttet hvile i 10 minutter under aluminumsfolie før du serverer.

Les også: Nam, nam påskelam!

Potetpuré med bakt hvitløk:
1,5 kg poteter
2-3 dl melk
50 g smør
Salt og pepper
4 fedd hvitløk med skallet på
Litt olivenolje

Fremgangsmåte:
Skrell potetene og kok de til de er helt møre og klare til å moses.
Varm smør og melk mens potetene koker.
Stek hvitløksfeddene med skallet på i litt olivenolje på lav varme,  til de er lys brune og myke. Avkjøl feddene og mos de med en gaffel. Ta ut skall Hvitløksmosen tilsettes potetpuréen helt til slutt.
Mos potene med en stapper eller med gaffel, og visp inn den varme melk - og smørblandingen. Rør inn den moste hvitløken.  Smak til med salt og pepre til slutt.

Asparges:
300g grønn asparges
25 g smør
Salt 

Tips til påskedrinker!

Fremgangsmåte:
Skrell aspargesen lett og knekk eller kutt av den nederste delen. (Du kan godt spare på skallet og de avkuttede bitene, de er supre til supper og sauser og kan godt fryses ned)
Kok opp vann med salt og kok aspargesen i ca 1-1,5 minutt. De skal være gjennomkokte, men ennå litt spenstige.
Rett før servering smelter du smøret og surrer aspargesen kjapt i det. Smak til med salt og pepper.

Tomatsjy:
2 tomater, gjerne klasetomat
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
0,5 dl balsamicoeddik
3dl rødvin
All kjøttsaft som ligger i langpannen til steken
Litt fesrk salvie
Smør

Fremgangsmåte:
Kok opp en kjele med vann. Det skal være nok vann til å dekke tomatene. 
Snitt ett kryss i skinnet på toppen av hver tomat og skjær ut den grønne stilkdelen.
Legg tomatene i det kokende vannet i ca 10-15 sekunder eller til skallet begynner å løsne litt i krysset på toppen. Løft tomatene forsiktig opp og legg de rett opp i en skål med isvann. Når tomaten er blitt kald kan de skrelles . Del tomatene i fire deler og skjær vekk alt av kjerne og tomatkjøtt i midten.
Finnhakk løk og hvitløk . Fres løk og hvitløk i litt smør til de er møre. Legg i ¼ del av tomatene og balsamicoeddiken. Reduser til halv mengde. Hell i vinen og reduser igjen til halv mengde. Hell over kjøttkraften fra langpannen og kok det opp. Salt og pepre etter smak.
Sil sausen og legg i resten av tomatene.  Finhakk litt fersk salvie og tilsett sausen rett før servering.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere