RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enklere og bedre blir ikke fiskemiddagen.
Enklere og bedre blir ikke fiskemiddagen. Foto: Alle foto: Tore Sandberg

Rasende enkelt med laks

Laks er fantastisk mat, men mesterkokken håper på villere tilstander.

Det siste året har jeg laget en del mat til en barnehage, og en av favorittene der har vært laks. Også hjemme er laks en suksess. Personlig brukte jeg noen år på å lære å like denne fisken, men i dag elsker jeg den.

Oppdrett

Akk, så synd at den nesten er utdødd! Villaksbestanden er i hvert fall såpass liten at jeg nesten aldri får tak i villaks hos fiskehandlerne.

Skal vi da bare ta til takke med oppdrettslaksen og ikke stille noen spørsmål? Det kan virke som mange mener det.

Både kokker og andre matmennesker jeg kjenner, slår seg til ro med at «sånn er det blitt».

Økologisk

Å kritisere oppdrett i et land som nærmest lever av fisk, er selvsagt ikke så populært.

Jeg synes likevel vi burde bry oss mer om hvordan den oppdrettede fisken lever, og hva som skjer i havet når den rømmer fra merdene. Uansett hva oppdrettsnæringen selv sier, er jeg ikke overbevist om at dette er bærekraftig på lang sikt.

For noen år siden besøkte jeg et oppdrettsanlegg på Senja, der de også drev med økologisk lakseoppdrett. Den ville imidlertid ikke kundene ha, fortalte de, fordi den var mer oransje i fargen. Dyrere var den også.

Men fortsatt satser disse oppdretterne på den økologiske produksjonen, og håpet er selvsagt at markedet svarer positivt.

Salma-laks

Et annet flott produkt som har vist seg å ha livets rett, er den stadig mer velkjente Salma-laksen. Nøkkelen til suksessen er at fisken blir vakuumert før dødsstivheten inntreffer, altså bare etter noen få timer.

Slik får den lengre holdbarhet, væsketap unngås, og kundene er sikret jevn tilgang på fast, fersk fisk. Men når det er sagt, så er også denne fisken et oppdrettsprodukt.

Jeg håper fremtiden vil gi oss bedre svar på hvordan fiskeressursene skal forvaltes. Kanskje er jeg en smule hysterisk, men jeg føler at det er noe jeg ikke vet, som jeg har lyst å vite.

Målet er at vi alle, med god miljøsamvittighet, skal kunne nyte den supersunne laksen som er stappfull av de riktige fettsyrene.

Ukens rett er rasende enkel og gjør seg selv.

Slik gjør du det

Kok opp fløten. Ha i poteter, blomkål og purre, kok til det er mørt. Legg fisken i form, hell over fløte-/grønnsaksblandingen, krydre godt med salt og pepper.

Bakes i ovnen på 180 grader i 6-8 minutter. Ha på noen dråper frisk sitronsaft og dryss over gressløk og karse. Så er middagen klar!

LES UKAS VINTIPS: Feite forsetter

 

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere