RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

På Nationaltheatret stasjon blir reisende gjort oppmerksom på faren for lommetyverier. Kollektivknutepunkt i sentrum er verst utsatt for tyvene.
På Nationaltheatret stasjon blir reisende gjort oppmerksom på faren for lommetyverier. Kollektivknutepunkt i sentrum er verst utsatt for tyvene. Foto: Arkivfoto

Se opp for lommetyver her

Ruter ber deg nå å passe ekstra godt på lommeboka på travle stoppesteder i sentrum.

OSLO: Du har kanskje hørt det?

«Vær oppmerksom på lommetyver i dette området. Beware of pickpockets». 

Beskjeden blir gitt over høyttaleren samtidig med at stoppesteder som Brugata, Jernbanetorget og Nationaltheatret stasjon annonseres.

Politiet tok i fjor kontakt med Ruter med ønske om et samarbeid mot lommetyverier, og Ruter ville gjerne delta i prosjektet.

– Dette er et av våre bidrag for at passasjerene skal få en trygg reise, sier Gro Tvedt Andersen, pressevakt i Ruter.

LES OGSÅ: Fra i dag stenges t-banen mellom Sinsen og Carl Berner.

Torsdag kan det blir togstreik

Trenger en påminnelse

Det er nå andre sommer på rad at Ruter advarer mot tyvene. I fjor gikk beskjeden over høyttalerne på trikken, men nå kan den også høres på t-banen og bussene.

– Om sommeren er det mange turister, og andre som ikke er vant til å bruke kollektivtilbudet, i Oslo. Vi har fått tilbakemeldinger fra mange reisende som sier de er glade for å få en slik påminnelse, sier Andersen.

I 2012 opprettet Oslo-politiet en egen lommetyverigruppe. Med rekordhøye 17.950 anmeldelser av lommetyverier, ble det satt i gang flere tiltak for å snu utviklingen. Ett av dem er samarbeidet med Ruter.

– Advarselen leses opp der vi ser at det er flest anmeldelser av lommetyverier, det vil si de sentrale delene i indre bykjerne, sier Roar H. Kvassheim, leder av lommetyverigruppen i Oslo.

Det er ikke tilfeldig at Ruter minner de reisende om faren akkurat nå.

– Hvis meldingen leses opp hver dag hele året rundt, så blir man vant til det. Det må være pauser, ellers mister advarselen sin effekt. Vi velger å advare om sommeren, når det er flere tilreisende til byen, forteller Kvassheim.

Gode råd mot tyverier

I 2013 ble det anmeldt 14.656 lommetyverier i hovedstaden, det vil si en nedgang på 18,4 prosent sammenlignet med 2012.

– Å være lommetyv i Oslo har tidligere vært forbundet med lav risiko. Slik er det ikke lenger, sier Kvassheim.

Andre tiltak lommetyverigruppen har satt i gang, er mer politi i gatene, og særlig flere sivile politibetjenter på steder og tider hvor det er større fare for å bli robbet. Politiet i Oslo samarbeider også med politi i andre europeiske land.

Politiet jobber dessuten med utesteder som har vært utsatt for mange lommetyverier, og har gitt anbefalinger om hvordan gjestenes eiendeler kan sikres best mulig.

Kvassheim har flere råd for at du skal unngå å bli et offer for tyvene i Oslo:

  • Oppbevar verdigjenstander tett på kroppen, slik at de er lite tilgjengelig for tyvene.
  • Vær ekstra obs hvis det er trengsel eller noe uventet skjer der du er.
  • Skjul pinkoden når du bruker bankkort.

Hvis du likevel er så uheldig at noen har tatt verdisakene dine, oppfordrer lederen for lommetyverigruppen å anmelde forholdet.

– Hvis du er utsatt for tyveri, er det viktig at du anmelder slik at saken kan oppklares og vi får vite hvor vi bør ha betjenter på jobb, sier Kvassheim.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere