RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et knakende godt kjøp.
Et knakende godt kjøp. Foto: Foto: Tore Sandberg

Slik unngår du den folkelige fella

Her gjelder det å holde stilen.

Ukens rett er en fryd for ganen og øyet, og mer klassisk blir det sjelden.

Favorittsaus

Når jeg spiser en skikkelig bearnaise, blir jeg minnet på hvor genial denne sausen er, og forstår hvorfor den er blitt så populær.

Populariteten til tross – det er et trist faktum at brorparten av befolkningen aldri har smakt en ekte bearnaise, bare posevarianten, men likevel holder den som sin favorittsaus.

Posebearnaisen har ingen ting med ekte vare å gjøre, og som vinmatch er den også ganske uinteressant. Dette har jeg nemlig forsøkt både én og to ganger i undervisningssammenheng:

Hva er forskjellen på ekte og uekte bearnaise, og hvordan fungerer de to typene mot vin.

Karakter og stil

Svaret er ganske enkelt: kjip saus trives med kjip vin. De vinene som faktisk takler skikkelig håndverk, er gjerne «håndverksviner» med karakter, stil, eleganse og en pris deretter.

En billig, ubalansert, søtladen og smaksforsterket posesaus tar til takke med mang en vin i samme uraffinerte kategori.

Moralen er altså at hvis du sverger til posebearnaise, kan du vansmekte med nær sagt hvilken som helst masseproduserte vinetterlikning du måtte finne.

Velger du derimot den rette vei, må du grave litt dypere i lommeboken. Du vil samtidig få så mye mer å glede deg over.

Frisk ungdom

Du trenger friskhet fordi sausen er syrlig, og du skal heller ikke være redd for alkohol så lenge det er innenfor fornuftens grenser.

Alkohol renser effektivt opp etter fettet i munnhulen. Videre er det behov for en fast tanninstruktur som også skal ta tak i entrecôtens fettmarmoreringer. En purung vin vil bli for kantete.

Personlig liker jeg litt utviklede viner som har beholdt ungdommens friskhet og frukt. Normalt vil en Cabernet-basert Bordeaux kunne håndtere dette med glans, men litt lenger sør får vi litt mer valuta for pengene med Cahors «svarte» viner.

Godt kjøp

De minner mye om Bordeaux-vinene i struktur og aroma, men mangler ofte litt av finessen, samt at det mer kontinentale klimaet gjerne resulterer i litt høyere alkohol.

Et knakende godt kjøp er 80040 Chateau Haut-Monplaisir Prestige 2005, Cahors, Frankrike. Kr 169,10 (BU).

Vinen sitter som et skudd til Tom Victors tolkning av den klassiske retten.

Den har en ung, men perfekt avrundet frukt og struktur som frisker opp måltidet, og med sine 14 % renser den godt opp.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere