RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Østkantboer Agnete M. Kirkevaag flankert av bakmennene Oddvar Kolltveit og Pål Inge Ransted.
Østkantboer Agnete M. Kirkevaag flankert av bakmennene Oddvar Kolltveit og Pål Inge Ransted.

Østkantfolk med norsk på norsk

Fra de dype skoger til Grønland med husmannskost og livets vann. Og om ikke det var nok, byr de gjerne på en Bjønn-øl eller to og.

Grønland: Vertshuset Østkantfolk har i det stille etablert seg blant de mer langreiste tilbudene i strøket der Heimdalsgata krysser Tøyengata.

Ujålete

Gründerne Pål Inge Ransted og Oddvar Kolltveit er begge kokker med lang fartstid og har lagt sjela si i nyetableringen på Grønland.

Vertshuset framstår som ujålete, kleskoden styrer du selv og interiøret er en salig lun miks med et snev av bonderomantikk.

– Vi startet opp på forsommeren og har ikke gått så sterkt ut før nå som vi står skikkelig klare med åpne armer, sier Oddvar Kolltveit.

– Østkantfolk skal være et sted for det folkelige og jordnære. Et sted der alle skal føle seg velkommen, legger sindige Pål Inge Ransted til.

Han driver også Malungen Gjestegård som ligger i de dype skoger langs riksveien som går fra Odalen til Hamar.

Omtanke

Vertshuset Øskantfolk følger opp trenden med en meny med få retter på kartet, men desto mer gjennomført.

– Med den forkjærligheten vi har for tradisjonsrik norsk mat, var det naturlig med husmannskost som dagens, forteller Pål Inge Ransted som frister med både flesk og duppe.

– På menyen står også mer internasjonal mat, men alle med norske råvarer.

Livets vann

Den helnorske akevitten har fått navnet fra det latinske aqua vitae som betyr "livets vann".

– Vi er litt stolte over å ha Oslo største akevittbar. Over 3 meter akevitt eller med andre ord, 30 sorter med fatmodnet gylne dråper, nærmest deklamerer de to gründerne.

– Og for å holde det i samme stil så byr vi gjerne på en Bjønn-øl eller to og, legger de til.

Og Bjønn-ølet kommer også fra de dype skoger. Nærmere bestemt fra Rena i Østerdalen, der du finner Det Lille Bryggeriet. Hvor eksoffiseren og jegeren Per Walmsnæss bobler om kapp med brygget sitt.

Bacchus dråper

Til vertshus å være, er vinkartet nesten så en kan kalle det jålete. Og takk for det.

– Foreløpig har vi rundt 120 forskjellige på kartet. Mye fransk og mye rødt. Men dette vil vi utvide etter hvert. Vin ligger mitt hjerte nærme, sier Kim Le Phung.

Han er nytilsatt hovmester og daglig leder.

Til Øskantfolk kan du stikke innom for en kjapp kopp kaffe eller ta med deg vennegjengen og nyte bordets gleder i selskapslokalene.

Spise

Etter onsdagens pressekonferanse, var Østkantavisas utsendte blitt såpass
nysgjerrig at han tilkalte forsterkninger. Uhildete ganer, kanskje mer
gourmander enn gourmeter, men styggande glad i mat og med røtter fra den
kortreiste matens opphav.

Forrettene fristet, men de tre hungrige gikk for en av husets
spesialiteter og lekkerbiskener. Akkevittfjøl, Hedemarkens vri på Tapas og
på stedet omdøpt til “Tasåppas”. Lekkert dandert og med reisefølge av to
små akevitter kom reinsdyrhjerte, skigardspølse, bøkling, tørrsild, gravet
røyefilet, rømmedip og østerdalsflattbrød.

Fjøla ble en nytelse, raskt rensa og spente forventningene til
hovedrettene noen hakk oppover.

Som en tjenende og oppmerksom ånd, svevde hovmester Kim rundt om i sitt
nye revir. Anbefalingene kom på strak hånd, og etter å ha lidt valgets
kvaler, hval eller rein, gikk avisas utsendte for reinsdyrfilet.
Blåbærsausen var utslagsgivende. De to andre var også kjøttsultne og
valgte villsvinfilet og entrecôte.

Og for å gjøre en lang middagsopplevelse kort. Stort bedre blir det ikke.
Alle tre variantene kjøtt, møre, nesten smøremyke. Saftig og med riktig
tilbehør. Blåbærsausen en ny smaksopplevelse og sto til viltsmaken.

Som avslutning romtempererte norske oster ifølge med tomatmarmelade
og ristete nøtter.
Og etter anbefaling med en god gammel smaksrik og litt søtlig portvin til.

Sulten? Ta deg en tur. Østkantfolka tar deg imot, og er godt rustet til
julebordsesongen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere