RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Versting: Det var vanskeligst å tildelt sykehjemsplass i Bydel Alna i fjor. Eldrebyråd Sylvi Listhaug er bekymret for de store forskjellene mellom Oslo-bydelene. Foto: Anita L. Hanken.
Versting: Det var vanskeligst å tildelt sykehjemsplass i Bydel Alna i fjor. Eldrebyråd Sylvi Listhaug er bekymret for de store forskjellene mellom Oslo-bydelene. Foto: Anita L. Hanken.

Store sykehjems-forskjeller

Bydel Alna ga avslag på hele 25 prosent av sykehjemssøknadene i fjor. Nå griper byråden inn.

OSLO: – Jeg kan ikke som byråd for alle eldre i byen akseptere at den enkeltes bostedsadresse skal ha så stor betydning for muligheten for å sykehjemsplass, sier eldrebyråd Sylvi Listhaug.

Alna på avslagstoppen

Hun reagerer på en fersk rapport som viser at Bydel Alna ligger på avslagstoppen. Mens 25 prosent fikk avslag i Alna, fikk bare to prosent avslag i nabobydelen Østensjø.

Alna tildelte 79 plasser, og ga 27 avslag i 2009.

Til sammenlikning ble det tildelt hele 197 plasser i Østensjø, og gitt fem avslag.

Blant de som fikk avslag i Bydel Alna, fikk tre personer likevel innvilget plass etter å ha klaget til bydelen og Fylkesmannen.

Likevel en nedgang

Det var heller ikke spesielt lett å få sykehjemsplass i Bydel Bjerke i fjor. Her fikk 17 prosent avslag. Bydel Grorud ga 13 prosent avslag, mens Stovner ga 7 prosent avslag.

Til tross for de dystre tallene, viser statistikken likevel en bedring fra 2008. Bydelene ga til sammen avslag på 227 søknader i fjor, mens hele 295 søknader ble avslått året før.

Setter i gang tiltak

– Vi setter nå i gang flere tiltak og vil fortløpende vurdere nye tiltak i fremtiden hvis de store forskjellene ikke blir utjevnet, sier Listhaug.

Byråden minner om at bydelene fikk 180 millioner kroner mer til sykehjemsplasser i budsjettet for 2010.

Nå skal Oslo-bydelenes praksis for tildeling av plasser granskes. Byråden vil ha en gjennomgang av hva som skjer med de som får avslag. Kriteriene og prosessen bydelene bruker for å gi sykehjemsplass skal gjennomgås.

Byråden vil også etablere et nettverk som skal arbeide for å utjevne forskjellene.

I tillegg skal søknadsskjemaene forbedres og forenkles. Språket i brevene fra bydelene skal også bli enklere å forstå.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere