RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gjengen i Sentralt Ungdomsråd var ikke veldig sure, men krever rett til å uttale seg.
Gjengen i Sentralt Ungdomsråd var ikke veldig sure, men krever rett til å uttale seg.

Torger Ødegaard fikk walkie talkie av ungdommen

Sentralt Ungdomsråd i Oslo (SUR) er misfornøyd med behandlingen de får av Oslo kommune. Derfor inviterte de politikere og byråkrater til dialogkonferanse.

OSLO: - Politikerne oppfordrer ungdom til å engasjere seg, men i praksis møter vi et massivt og tungrodd byråkrati som nekter å samarbeide, sa lederen for rådet, Manvi Rohatgi (17), i forkant av konferansen.

SUR opplever at sakene som vedtas i bystyret ikke blir fulgt opp av ansvarlige saksbehandlere i kommunen, og mener dette ikke bare er alvorlig for ungdommens engasjement, men også for demokratiet som sådan.

- Her for å lytte

Foruten ordfører Fabian Stang og byråd for kultur og utdanning, Torger Ødegaard fra Høyre, var det bare nestlederen i kultur- og utdanningskomiteen, Kjell Veivåg fra Venstre som hadde funnet veien til Grubbegata for å snakke med ungdommen.

- Vi er veldig skuffet over at ikke flere politikere deltar. Dette viser kjernen i problemet; det er lett å klage over uengasjert ungdom, men politikerne må selv være villige til å gå i dialog med ungdommene. De må vise at de unge er viktige nok til at det er verdt å bruke tid på å møte dem, sier rådgiver Eli Sirnes Willumsen.

- Jeg er her med en utstrakt hånd og for å lytte. Jeg opplever frustrasjon, og det er min fordømte plikt at dette ikke skjer fremover, sa Ødegaard til de mange og engasjerte SUR-representantene.

- Men det er ikke sikkert vi er enige, da, understreket han.

Byråden oppfordret ellers spesielt minoritetsungdom til å engasjere seg.

- Det er viktig for byen vår og for fremtiden, sa han.

Krever respekt

Siden SUR ble opprettet som høringsorgan i 2005 har rådet bare fått noen få saker fra kommunen. Rådet har gjentatte ganger bedt om møter med ulike byrådsavdelinger både i forbindelse med konkrete saker, og for å diskutere samarbeidsformer.

- Enten vil de ikke møte oss, eller så skjer det ingen ting i etterkant, sier Rohatgi.

I følge FNs barnekonvensjon (§ 12) har barn og unge rett til å uttale seg i alle saker som angår dem. Sentralt Ungdomsråd mener de bare har fått innblikk i en brøkdel av sakene rådet burde bli konsultert i.

- Nå håper vi på en bedring. Men det vil nok bli en langvarig prosess. Det vil ikke skje over natta, oppsummerte SUR-lederen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere