RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse unge bandyspillerne. hvor de fleste går på Bogstad skole, er rammet av nettopp klimaendringer. Derfor ønsker de seg kunstis på Bogstad. Foto: Vidar Bakken
Disse unge bandyspillerne. hvor de fleste går på Bogstad skole, er rammet av nettopp klimaendringer. Derfor ønsker de seg kunstis på Bogstad. Foto: Vidar Bakken

Truer med klimaendringer

I et brev til Bogstad skole skriver en av lederne i Naboaksjonen mot kunstisbane at banen vil medføre klimatiske endringer. Dette blir avvist av meterologisk institutt.

RØA: "Det Bogstad skole/SFO/ FAU bør være spesielt opptatt av er de klimatiske endringene et så stort anlegg vil medføre for barna våre på skolen/SFO, skriver Wiggo Frantzen til skolen.

Anonym meterolog

Han refererer til en anonym meterolog knyttet til Meterologisk institutt som konkret blir sitert på effekten av en 17.000 kvadratmeter stor isflate: "Et slikt inngrep vil være kraftig nok til ikke bare forvitre bakkeområdet, trær og annen fauna, men også forlenge vinteren i nærområdet, tele i jorden etc", sier meterologen.

Wiggo Frantzen sier til Ullern Avis Akersposten at han har hørt dette av andre i akjsonsgruppen og vil forsøke å spore opp meterologen.

Men du må være enig i at dette må undersøkes og være med i vurderingsgrunnlaget. En slik stor isflate vil fort gjøre noe med de klimatiske forholdene, sier Frantzen.

Ingen grunn til å tro

Klimaavdelingen ved Meterologisk institutt er ikke kjent med at noen ved instituttet har uttalt seg i den retning som Frantzen hevder.

Det er ingen grunn til å tro at en slik isflate vil medføre klimatiske endringer, sier klimaforsker Jostein Mamen og viser til en uttalelse han har laget om saken.

I uttalelsen står det følgende: "Met.no antar at den eneste lokalklimatiske påvirkning anlegget vil ha, er at det før snølegging om høsten, og etter snøsmelting om våren, vil virke som en lokal kaldluftskilde i værsituasjoner med lite skyer og svak vind, og da sannsynligvis bidra til marginal økning i kaldluftsdrenasjen nordover mot Bogstadvannet og vestover mot Lysakerelva. I snøsesongen vil det være liten forskjell fra forholdene slik de er i dag, og da vil f eks et islagt Bogstadvann være en mye større kuldeprodusent enn anlegget. Anlegget ligger for lavt i terrenget til å ha noen påvirkning av vindforholdene i området."

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere