RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
17.000 personer deltok på Pegidas demonstrasjon i Dresden like før jul. Mandag planlegger de demonstrasjon i Oslo.
17.000 personer deltok på Pegidas demonstrasjon i Dresden like før jul. Mandag planlegger de demonstrasjon i Oslo. Foto: Hannibal Hanschke (Reuters)

Tyske antiislamister varsler demonstrasjon i Oslo

Sist oppdatert:
Den antiislamske protestbevegelsen Pegida, som har arrangert store demonstrasjoner i Tyskland, varsler nå en demonstrasjon i Oslo.

OSLO: Pegidas demonstrasjoner i Dresdens gater har vokst jevnt siden starten i oktober. På det meste har 18.000 mennesker samlet seg mot det de mener er en islamisering av det tyske samfunnet.

Førstkommende mandag planlegges den første norske Pegida-marsjen i Oslo.

Gruppen sier de demonstrerer «på humanistisk grunnlag mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam», ifølge gruppens norske Facebook-sider. Siden har fått vel 800 «liker» siden den ble opprettet i romjulen. En viktig del av Pegida er kritikken av medier, politikere og «de politisk korrekte», heter det.

Les også: - Det er nesten umulig å integreres i Norge

Mot islamisering
Pegida er et sammendrag av «Patriotische Europäer Gegen die Islamisierung des Abendlandes» - Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten.

Ifølge en meningsmåling offentliggjort i nyhetsmagasinet Stern mener 29 prosent av tyskerne at demonstrasjonene mot islam er berettigede, mens 67 prosent avviser dette.

Les også: «Dårlig integrering er innvandrernes egen skyld»

Nynazister og fotballpøbler
Mange av Pegidas tilhengere er vanlige borgere, men gruppen støttes også av nynazistiske grupper og høyreorienterte fotballpøbler samt det EU-skeptiske partiet AfD og andre innvandringskritikere.

At de antiislamske marsjene har sitt utspring i Dresden i det tidligere Øst-Tyskland, er tilfeldig, ifølge Werner Patzelt, professor i statsvitenskap ved Dresdens tekniske universitet. Marsjene har rammet en nerve hos dem som føler seg politisk og økonomisk marginalisert i regionen, mener han.

– I vest er det allerede mange innvandrere og flyktninger, og folk er blitt vant til dem, men ikke i øst, sier Patzelt til nyhetsbyrået DPA. (©NTB)

Les også: Her blir 98 prosent av jenter omskåret. Nå sier norske somaliere STOPP

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger:


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere