RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
AV I DAG: Seigmen er klare for å slippe sitt femte studioalbum Enola og for å gjøre fire utsolgte slippkonserter i kjølvannet.
AV I DAG: Seigmen er klare for å slippe sitt femte studioalbum Enola og for å gjøre fire utsolgte slippkonserter i kjølvannet. Foto: Bjørn Opsahl, NTB TEMA (NTB Tema)

- Jeg trodde det skulle bli katastrofe, men det ble helt fantastisk

Sist oppdatert:
Seigmen er definitivt tilbake.

(Kultur): Allerede i 2008, før Seigmen skulle innta den nye Operaen i Oslo, begynte kvintetten å tenke på å lage ny plate.

- Vi måtte gjøre om på gamle låter så de passet inn i Opera-konserten, og den prosessen minnet oss om måten vi jobbet på tilbake på 90-tallet. Vi prøvde å lage nye ting, for å overraske, sier Alex Møklebust til NTB.

Trøst kom

Men det ble ikke riktig, og det stoppet opp. Dermed ble Operaen en jubelfest med gromlåter fra gullalderen – men intet nytt fra Seigmen-fronten.

I OPERAEN: Musikkgruppen "Seigmen" på scenen i den nye operaen i Oslo.

Først i 2012, da låtskriver Kim Ljung kom med et gammelt gitarriff som Sverre Økshoff hadde laget til 1984-albumet «Total», begynte ting å ta form.

– Det ble til «Trøst», sier Alex om et av sporene på den nye skiven.

– Da slapp det fullstendig taket, og det ble tre låter på rappen. Vi spilte dem på festivalene vi gjorde samme år, og så spilte vi låtene inn for ikke å glemme dem, forteller han om prosessen bak «Enola» – Seigmen-fullengderen som slippes mandag, etter å ha blitt strømmet på Tidal/Wimp først.

Brorskap

Da andre runde med skriveprosess skulle i gang, bestemte Seigmen seg for å gjøre som de gjorde i det Alex kaller «gamle dager»:

– Vi ville ha tilbake brorskapet, samle alle i samme rom, og la alle få prege det Kim kom med. Det måtte skje på våre premisser. Det er jo kjent at vi hadde våre problemer i 1999, sier Møklebust om oppløsningsåret.

Omslagsfotoet til den nye praktboka om Seigmen.

Raskt innså de fem at det var dumt å ha det for komfortabelt når de skulle samles igjen.

– Vi leide en øvingscontainer med ett rom. Det var på vinteren. Jeg trodde det skulle bli katastrofe, men det ble helt fantastisk, sier Møklebust.

Seigmen-feiring

2015 blir litt av et Seigmen-år. Allerede kan utstillingen «Seigmen 1992-2014» beskues på Popsenteret fram til 30. juni. Der viser bandets faste fotofølge Bjørn Opsahl et knippe studio- og konsertfotografier fra før det kommersielle gjennombruddet til i dag, i tillegg til dokumentar, memorabilia og installasjoner.

Boken «Seigmen» utkom i mars, igjen med Opsahls fotografier og tekster av Arvid Skancke-Knudsen og Harald Rosenløw Eeg.

Allerede før «Enola» slippes 13. april har Seigmen solgt ut to Sentrum Scene-konserter i Oslo, så vel som å ha dratt fullt hus på USF Verftet i Bergen og ditto på Byscenen i Trondheim.

Seigmen - slik vi kjenner dem, med Alex Møklebust i front.

Presset fram

Men hva er det med 90-tallsheltene, som gjør at de fortsatt engasjerer så sterkt?

– Det er som å trykke på en knapp, og så er vi der igjen. Alt er som på 90-tallet, det er ekstremt morsomt, sier en ydmyk Alex Møklebust, som vet hvor han skal plassere æren.

– Det er fansen som gjør at vi står her i dag. De presset fram både gjenforeningen og DVD-en, som de samlet seg om å finansiere.

Han sier Seigmen ble til på grunn av ulikheter. Sammen ble de en veldig sterk enhet. I dag mener han de har lært seg til «å dyrke forskjellen», og vet hva som må til for å få det til å fungere.

– Det er et valg, og det var avgjørende. Vi prøver å ta vare på brorskapet, jobbe hverandre tilbake og opp, og ikke sparke den som ligger nede. Og når vi går på scenen, føler vi oss udødelige.

– Helt satt ut

Alex Møklebust er fascinert av at fansen ikke får nok.

– Vi har gitt dem all mulighet til det, siden vi har opptrådt i mange år uten nytt materiale. Selv ti år etter gjenforeningen selger vi altså ut konserter, og de ble utsolgt lenge før det var ny musikk å høre. Jeg forstår det heller ikke, men jeg er utrolig takknemlig, sier Alex Møklebust.

Som har en sterk og fersk fanopplevelse han vil dele. Den var fra lytteeventen på Hi-Fi Scenen i Drammen onsdag, da «Enola» ble spilt for fansen for første gang.

– En i publikum reiste seg og sa han hadde ventet i 18 år på et album. Det blir jeg helt satt ut av. Publikum bærer deg, ingenting overgår dem. For mange artister tar publikummet sitt for gitt. Det har Seigmen aldri gjort. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere