RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ÆRLIG: Ari Behn er ikke redd for å kaste seg inn i den politiske debatten om Syria-flyktningene, men mener han har klart å vekte ulike synspunkter i novellen Stein og skygge som handler om en asylsøker på rømmen fra tvangsretur og et Utøya-offer.
ÆRLIG: Ari Behn er ikke redd for å kaste seg inn i den politiske debatten om Syria-flyktningene, men mener han har klart å vekte ulike synspunkter i novellen Stein og skygge som handler om en asylsøker på rømmen fra tvangsretur og et Utøya-offer. Foto: Terje Pedersen (NTB Tema)

Ari Beh: - Vi kunne tatt imot10.000 flyktninger

I sin neste novellesamling koblerAri Behn Utøya-traumet med norsk flyktning- og asyldebatt.

– Det er definitivt en kommentar til den norske innvandringsdebatten, sier Behn om novellen «Stein og skygge» som vil være å finne i novellesamlingen han utgir på Kolon forlag i slutten av september.

Novellen handler om en asylsøker som skal tvangsreturneres og som er på rømmen sammen med et av ofrene fra Utøya.

– Jeg er glad for at vi skal ta imot i hvert fall 8.000 flyktninger. Jeg syns vi kunne ta imot 10.000. Det er et utrolig forsvinnende lite antall, mener han.

– Vi klarer det

Han er ikke i tvil om at Norge vil klare å ta imot et slikt antall flyktninger fra borgerkrigen i Syria.

– Det må vi klare og det skal vi klare, konstatere han og medgir dermed at han har skrevet en politisk fortelling.

– Men i respekt for de pårørende og i forhold til alt som har skjedd i ettertid har jeg prøvd å vekte spørsmålene, sier prinsesse Märthas ektemann.

Behn forteller at han lenge har forsøkt å skrive om 22. juli-hendelsene.

– Det traumatiserte oss alle. Jeg opplevde den tiden som utrolig mørk og vanskelig og det preger meg også, sier han.

Også de andre novellene i samlingen «Døden er en avsporing» er knyttet til steder han har besøkt og ting han har opplevd.

Tigeren

Under Kolons høstlansering tirsdag leste han novellen «Tiger i hagen», som handler om en mann som bor i London sammen med sin kone og døtre. Kona er på reise i New York da mannen brått hører tigerbrøl i hagen.

Behn medgir at nettopp denne historien er tett opptil egne opplevelser. Og at tigeren – støyen – trolig har blitt med ham hjem fra London.

– Vi har alle en tiger, eller demoner, i oss. Jeg tror det er vanskelig å bli kvitt den tigeren, smiler han.

Han medgir at hans offentlige liv skaper problemer for ham som forfatter.

– Jeg opplever jo det at jeg skygger for tekstene mine. Det har hele tiden vært en utfordring for meg å komme unna det, sier han, men håper leserne likevel klarer å tolke fortellingene uavhengig av ham selv og kjenne seg igjen i dem.

– Jeg håper at tekstene er klokere enn meg.

Med novellene opplever han selv at han er tilbake ved utgangspunktet. Det er i år 16 år siden han debuterte med novellesamlingen «Trist som faen» på samme forlag. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere