RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mistenkt for bedrageri

Sist oppdatert:
Tre stortingspensjonister mistenkes for bedrageri av Økokrim.

- De tre har status som mistenkt, og de er mistenkt for bedrageribestemmelsene i straffeloven, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

- Er de mistenkt for grovt bedrageri?

- Vi har ikke utelukket noe. Vi ser på mulig bedrageri, så det er det et spørsmål om det er grunnlag å si om det har vært forsettlig eller grovt uaktsomt. Men der vi er nå er det ikke noe grunnlag for å trekke slutninger om mulig straffansvar, sier Roscher, som sier beslutningen er tatt for kort tid siden og offentliggjort fredag ettermiddag.

LES MER: Brundtland og Bondevik går fri

Ikke avhørt
De tre tidligere stortingspensjonistene Anders Tallerås, Magnus Stangeland og Thor-Eirik Gulbrandsen mistenkes av Økokrim for bedrageri etter at de urettmessig skal ha fått for mye i pensjon.

Roscher kan på stående fot ikke svare på om Økokrim noen gang tidligere har etterforsket tidligere stortingsrepresentanter.

- Er de tre mistenkte avhørt?

- Nei. De er foreløpig ikke det. Akkurat tidspunkt og rekken i etterforskningsskrittene har jeg ikke grunnlag og ønske om å kommentere nå. Vi får ta det i den rekkefølgen som er naturlig, sier Roscher.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Roscher sier at saken mot tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er henlagt etter bevisets stilling, uten å ville gå mer i detaljer.

- Ikke rimelig med etterforskning
- Når det gjelder de øvrige representantene, vurderer vi det slik at det ikke er rimelig grunn til å iverksette etterforskning. Det har ikke vært noen personrettet etterforskning mot de øvrige, presiserer Roscher.

- Men dere henlegger saken mot Austad og Brundtland?

- Begrunnelsen for de to personene er ikke nødvendigvis den samme, men det er ikke riktig å gå inn på den konkrete begrunnelsen i forhold til enkeltpersoner. Avgjørelsen er en konkret vurdering basert på faktum knyttet til den enkelte, sier Roscher.

Det er også samme begrunnelse som ligger til grunn for Økokrims beslutning om å etterforske Tallerås, Stangeland og Gulbrandsen, og Roscher vil ikke inn på begrunnelsen for etterforskningen.

- Det er vanskelig av hensyn til etterforskningen å gå inn på enkeltpersoner og detaljer knyttet til enkeltpersoner, sier Roscher.

- Skuffet
Anders Tallerås sier til NA24 at han synes det er kjedelig å bli etterforsket for dette.

- Jeg føler ikke at jeg har bedrevet noe bedrageri, sier Tallerås som sier til NA24 at han er skuffet over at saken er kommet så langt.

- I den grad de er interessert i å høre min versjon vil jeg naturligvis gi dem alle de svar og opplysninger jeg har for å belyse saken, sier den tidligere stortingsmannen til NA24 og legger til:

- Jeg håper det går ganske fort, sier Tallerås til NA24.

Det har ikke lykkes NA24 å få kontakt med de to andre mistenkte i saken fredag ettermiddag.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere