RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

- Over alle støvelskaft

Sist oppdatert:
Fagforeningen raser over bonusavtalen til Statoil-sjefen. Men oljeministeren er fornøyd.

Den gylne bonusavtalen til Statoil-topp Helge Lund og resten av ledelsen har fått fagforeningen til å se rødt.

NA24 - din næringslivsavis

Fagforeningen steiler
Onsdag ettermiddag ble det kjent at Helge Lund og resten av toppene i Statoil kan se frem til en lagt mer generøs bonusavtale. Dette har ikke gått upåaktet hen i fagforeningskretser at selskapet skal bruke 295 millioner kroner mer på bonus i 2007.

LES MER: Statoil-sjefens lønnskupp

- Dette er over alle støvelskaft, sier leder Leif Sande i LO forbundet Industri Energi til NA24.

- Ministeren kan ikke sitte foten ned for dette, men poenget er at vi på utsiden reagerer negativt, sier Sande

Enoksen fornøyd
Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) er fornøyd med at Statoil ikke har valgt opsjoner når de skal avlønne toppledelsen.

Det er departement hans som er største eier i Statoil. Enoksen sier til NA24 at han er fornøyd med opplegget Statoil-styret har kommet frem til.

- Jeg er opptatt av at ledelsen i selskapene har kompensasjonsordninger som er oversiktlige. De skal være konkurransedyktige, men de skal ikke være så rause at de bringer selskapet i vannry, sier Enoksen.

Han forteller at bonuser og andre ordninger som er ikke må innrettes slik at utenforliggende begivenheter, for eksempel at oljeprisen stiger kraftig, påvirker utbetalingen.

- Begge disse punktene har styret tatt hensyn til, sier Enoksen til NA24.

Enoksens departement har ikke tatt del i utformingen av programmet, og fikk vite om bonusene samtidig som alle andre.

- Jeg ble orientert i dag. Men det er også verd å understreke at dette er et belønningssystem som ikke bare omfatter ledere, men hele selskapet, sier Enoksen til NA24.

- Heller utbytte
Sande mener på sin side at Statoil heller burde gitt 295 millioner kroner som utbytte for eierne.

- Det ville blitt 280 millioner kroner rett i statskassen. Da kunne vi fjernet den forhatte matskatten på norsk sokkel 20 ganger, sier Sande. Han peker på at styret i Statoil langt i fra var enstemmig.

- De ansatte i styret gikk i mot dette, sier fagforeningslederen. Han mener bonusene er helt unødvendig og peker på Petoro, som er den største aktøren på norsk sokkel.

- Toppsjefen der går for en bagatellmessig lønn i forhold til Statoil, og han har ingen bonus. Og de gjør det like godt som Statoil. I Statoil måtte de ha vært både blinde, døve og stumme på en gang dersom de ikke hadde klart å øke aksjekursen med den oljeprisen vi har hatt de siste årene, sier Sande til NA24.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere