NA24.no

Nestleder Gunnar Waagen viser stolt frem sin blåmuggost fra Tingvoll.
Nestleder Gunnar Waagen viser stolt frem sin blåmuggost fra Tingvoll. Foto: Heidi Schei Lilleås/Nettavisen

- Selger ost til 800 kroner per kilo

Sist oppdatert:
- Takket være tollvernet.

STORTINGET (Nettavisen): Mot slutten av den fire timer lange høringen om norsk landbruk tirsdag, tryllet Norsk Gardsost frem sine godsaker.

Næringskomiteen hadde invitert stort og smått til å si sin mening om det avslåtte tilbudet fra landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).

Hun tilbød 150 millioner til bøndene, som på sin side krevde 1,5 millarder.

Du kan lese mer om statens tilbud til bøndene her. Det ble lagt frem 6. mai - og kontant avvist 13. mai.

- Norges dyreste?
Nestleder i Norsk Gardsost, Gunnar Waagen, bydde på blåmuggost fra Tingvoll.

- Hvor viktig er ostetollen for at du skal kunne lage denne osten?

- To-tredeler av melken vi produserer, går til Tine, mens en-tredel går til denne osten. Dette er kanskje Norges dyreste ost, sier Waagen til Nettavisen - og fortsetter:

- Høye kostnader
- Forutsetningen for å klare dette, er at vi holder et visst prisnivå. Kostnadsnivået er så høyt i Norge, at vi må ha beskyttelse, forteller Waagen.

- De fleste land har handelshindringer, hevder han.

- Hva koster denne osten?

- Å, det varierer litt, men det er ganske mange hundre kroner, svarer Waagen.

- Opp mot 800 kroner
- Kan du være litt mer presis?

- Den koster nok opp mot 800 kroner per kilo i enkelte spesialbutikker, noe som er mulig på grunn av tollvernet, sier Waagen.

Osten, som heter Kraftkar, selges i en del butikker langt billigere, til 499 kroner per kilo.

OST TIL SULTNE GANER: Norsk ost ble revet unna, da det nærmet seg middagstid på Stortinget tirsdag.


- Hva er hemmeligheten bak denne osten?

- Halvparten av resultatet skyldes melken, så påvirkes resultatet av kuens ve og vel, at vi sørger for at den har det optimalt. I tillegg til den ferske melken, er det 150 detaljer i ysteriet som gir denne unike smaken, sier Waagen - og legger til:

- I tillegg spiller det nordmørske klimaet, samt at vi er flinke, inn.

De produserer 20 tonn per år.

- Er dette Norges dyreste ost?


- Vi selger halvparten til hoteller og restauranter, samt 120-130 utsalgssteder i Norge.

- Må ikke svekke importvernet
- Hvor viktig er jordbruksavtalen for dere?

- Isolert sett har ikke avtalen så mye å si. Men - på sikt må vi ikke svekke importvernet. Vi må kunne ta ut den prisen vi skal gjøre, sier han.

- Billigere
- Hva ville osten kostet uten importvern?

- Da  ville den vært en del billigere. Vi har tatt VM-gull flere ganger, slik at vi har fått tilbud om å eksportere den. Men det er vanskelig å eksportere med overskudd, så vi satser på kvalitetsbevisste nordmenn, avslutter han.

- Fjern tollmuren!
Nettavisen skrev tidligere tirsdag om landbruksforsker Ivar Gaasland, som mener tollmuren bør fjernes.

Les også: - Fjern tollmuren helt!

Forsker Ivar Gaasland ved Universitetet i Bergen (UiB) vil fjerne tollmuren - helt.


Gaasland har skrevet sin doktoroppgave om «bondedød»:

- La oss se på ostetollsaken, mange tror det ikke har vært toll på ost. Men den var på 27 kroner. Da begynte importpris pluss toll å nærme seg norske priser. Vi fikk import, gud forby, på vanlig måte. Så gikk man over til prosentsats – på 277 prosent – hvilket tilsvarer en toll på 90 kroner. Det å ikke ha reelle importmuligheter, bortsett fra kvoter, gir liten reell konkurranse, sier han.

- For mye proteksjonisme
Gaasland mener det beste ville være å fjerne tollmuren helt:

- Den må i alle fall reduseres. Det vil gi en helt annen dynamikk og konkurranse i en kjede som dypt trenger det. Vi ser en bransje med altfor mye proteksjonisme, noe som støttes av alt fra Nortura, Tine, i stor grad Orkla - og også Norgesgruppen, har kastet seg på den siste tiden, mener forskeren.

Målet er å komme til en enighet om årets jordbruksoppgjør innen 17. juni.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere