RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Infratek-sjef Bjørn Frogner mener Sverige ligger langt foran Norge med en helhetlig og langsiktig utbygging av kritisk infrastruktur.
Infratek-sjef Bjørn Frogner mener Sverige ligger langt foran Norge med en helhetlig og langsiktig utbygging av kritisk infrastruktur. Foto: Infratek

- Sverige knuser Norge

Norge blir knust av svenskene på infrastruktur, mener Infratek.

Infratek-sjef Bjørn Frogner mener Sverige ligger langt foran Norge med en helhetlig og langsiktig utbygging av kritisk infrastruktur.

- Sverige har en mer industriell tilnærming til bygging og vedlikehold av kritisk infrastruktur. Det politiske klimaet i Norge hemmer en effektiv utvikling, og det tar kortere tid å få gjennomført infrastrukturprosjekter i Sverige, sier Bjørn Frogner i en melding.

Hermetisk lukket
Frogner mener dette kan begrunnes i flere årsaker, men en fellesnevner er prioriteringene som har blitt gjort og fortsatt gjøres i de to nabolandene.

- I Norge er det for eksempel kun det sentrale Østlandsområdet og Agder-fylkene som har åpnet for konkurranse innen drift og vedlikehold på distribusjonsnettet, sier han i meldingen og legger til at resten av landet er et hermetisk lukket marked.

Konkurranse
I Sverige har de tre dominerende aktørene E-ON, Fortum og Vattenfall åpnet for konkurranse. Sist ut er det statlig eide selskapet Vattenfall som nylig har lagt ut sitt første område. I løpet av de neste fire årene vil alle områdene til disse aktørene bli lagt ut i åpen konkurranse.

- Et relevant eksempel på hvordan man ikke tenker helhetlig i Norge, er de detaljerte reguleringene man har fått i Norge gjennom den nye kompetanseforskriften. Disse legger begrensinger på hvordan netteierne kan videreutvikle virksomheten sin når det gjelder organisering. Et av formålene med forskriften er å bidra til lokal tilstedeværelse og høy beredskap. Resultatet kan derimot bli det motsatte når alle lokale kraftselskap sitter med innelåst kapasitet - med liten grad av fleksibilitet, sier Frogner i meldingen.

Strukturelt problem
Frogner mener investeringssituasjonen er et strukturelt problem, som også gjenspeiler seg innenfor andre områder enn distribusjonsnettet.

- Enten det er jernbane eller vindkraft, har Sveriges tilnærming gitt raskere utbygginger og gode samfunnsmessige løsninger. Et velfungerende marked øker kvaliteten og effektiviteten, sier Frogner i meldingen.

Han stiller spørsmål til hvorfor dette ikke står høyere på den politiske agendaen.

- Jeg vil tro de fleste er interessert i at fellesskapets midler forvaltes på en effektiv måte. Innen infrastrukturinvesteringer i Norge er dette dessverre langt fra tilfelle i dag, sier Infratek-sjefen Bjørn Frogner i meldingen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere