NA24.no

(Mediehuset Nettavisen)

- To ekteskap og to samboerskap. Det tok hele livet

Sist oppdatert:
En åpen Hellstrøm om sitt nye liv, merkevaren «Hellstrøm», det brutale Bagatelle-bruddet og når han starter ny restaurant.

Livet smiler til kjendiskokk Eyvind Hellstrøm for tiden. Lørdag er han på plass i Bergen for å overvære Gullruten, hvor «Hellstrøm rydder opp hjemme» er nominert til beste realityprogram.

Siden det smertefulle bruddet med milliardær Christen Sveaas i 2009, har mesterkokken konsentrert seg om å bygge merkevaren «Hellstrøm» gjennom TV-skjermen, bøker og ulike kvalitetsprodukter.

- Nå har jeg skaffet meg et nytt liv og det funker bra fordi jeg er tilstede, og velger ut nyttige og fornuftige kvaliteter, i alle sammenhenger, hvor jeg går inn med mitt navn, sier Hellstrøm til Nettavisen NA24.

- Hvorfor skal det norske marked domineres av Jamie Oliver- og Gordon Ramsay-produkter, når vi har bedre ekspertise på hjemmebane? spør mesterkokken.

- Vi må slutte med all den industrimaten

Siste produkt på Hellstrøm-stammen er en grill til 20.000 kroner, som ifølge mesterkokken, vil gjøre grillopplevelsen en helt annen.

- Mitt profesjonelle liv har gitt meg så mye glede med gode råvarer og godt utstyr. Derfor har jeg alliert meg med Jernia. Vi må slutte med all den industrimaten og lage mat selv, sier Hellstrøm.

Hellstrøm er opptatt av å videreutvikle «Hellstrøm» som et kvalitetsmerkevarenavn innen mat. Han er imidlertid ikke redd for at det blir for mye «Hellstrøm» på TV og i media.

- Absolutt ikke. Jeg stiller bare opp for kvalitet. Jeg velger produktene, sier han.

Hellstrøm er populær blant sterke merkevarer. Mercedes kjøpte en av Hellstrøms bøker som de ga til kundene som kjøpte en ny Mercedes.

- Så mange taxisjåfører har boka mi, ler mesterkokken.

- Jeg har aldri vært bitter

Hellstrøm tok over restauranten Bagatelle nederst i Bygdøy Alle i Oslo, helt tilbake i 1982. På rekordtid fikk Bagatelle en stjerne i Guide Michelin og Hellstrøm klarte mesterverket å bli den første restauranten i Norden med to stjerner.

- Han ville rett og slett at jeg skulle være slaven hans.

Men i desember 2009 tok det brått slutt etter et opprivende brudd med milliardæren Christen Sveaas, som i 1996 hadde kommet inn på eiersiden.

Hellstrøm er lite lysten på å snakke om bruddet med Sveaas for neste fire år siden.

- For meg var det fantastisk, og en lettelse, å kunne avslutte Sveaas bindingen. Jeg har aldri angret og vært bitter. En fantastisk epoke er over, sier Hellstrøm.

Slaven til Sveaas

Han letter, dog litt motvillig, litt på sløret, når Nettavisen spør.

- Historien er ferdig. Jeg kommer aldri mer til å uttale meg om denne konflikten. Det gikk ikke primært på penger, men mer og mer på det emosjonelle, sier Hellstrøm.

- Han ville rett og slett at jeg skulle være slaven hans, fortsetter han.

- Han ville at du skulle ha 100 prosent fokus på Bagatelle?

- Han likte ikke at jeg var så tydelig som jeg var, sier Hellstrøm.

Konflikten mellom de to hadde ulmet i mange år, før Hellstrøm kastet kortene i desember 2009.

Det startet allerede på 1990-tallet, da Bagatelle slet økonomisk og Hellstrøm trengte en investor.

- Sveaas var en god gjest, så jeg gikk til ham for å be om kapital, sier Hellstrøm.

Sveaas var ikke vond å be. Han hadde masse penger og var lidenskapelig opptatt av mat. Han var også en av Norges råeste investorer.

- Sveaas har stor respekt fra min side i sin bransje. Han ble bare en helt feil eier på et tidspunkt hvor jeg trengte en refinansiering og han kom inn, sier Hellstrøm.

- Det var usselt gjort.

- Plutselig satt jeg i saksa

Milliardæren satt med god kunnskap og erfaring med avtaleskriving. I avtalen lå det blant annet en konverteringsklausul av gjeld til aksjer, som skulle vise seg å bli skjebenevanger for Hellstrøms eierskap i Bagatelle.

- Jeg hadde ikke kompetanse til å se rekkevidden av avtalen. Plutselig satt jeg i saksa og han eide 95 prosent, sier Hellstrøm.

- Det var usselt gjort. Det var utrolig dumt at det ikke var en person på min side som vurderte avtalen og konverteringsklausulen, sier han videre.

- Var det misunnelse?

- Han likte ikke at jeg skrev bøker, at jeg var på TV, at jeg gjorde andre ting. Han ville at jeg skulle stå på kjøkkenet og være hans slave, sier Hellstrøm.

- Han ville suge ut alt sammen

Hellstrøm mener at Sveaas skyr ingen midler. Ut fra intet satt han plutselig i milliardærens saks.

- Han lever av å invitere folk på middager så plutselig sitter du i saksa, fortsetter han.

Mesterkokken følte seg bundet av Sveaas. Den første boken, «Bagateller», ble starten på slutten av samarbeidet.

- Den første boken jeg laget, «Bagateller», solgte veldig bra. Jeg skyldte Sveaas en million kroner. Da kunne jeg gå til ham og betale ned hele lånet. Det irriterte ham grenseløst, sier Hellstrøm.

Sveaas ville blant annet ha royalties fra bøkene som Hellstrøm skrev.

- Han ville suge ut alt sammen, sier Hellstrøm.

«Kjøpe ut meg liksom, ha, ha, ha»

Før det smalt i desember 2009, diskuterte de to kamphanene så busta føyk.

- Det var ikke plass til begge på Bagatelle. Enten han eller meg, sier mesterkokken.

- Han sa: «Kjøpe ut meg liksom, ha, ha, ha. Det har jo ikke du råd til. Det kommer til å koste deg mye penger», sier Hellstrøm videre om Sveaas.

- Det var null respekt. Det han sier utad, at han har kjemperespekt for meg, er jo bare tull. Hadde det vært noe respekt der, hadde det ikke blitt slik som det ble, fortsetter Hellstrøm.

Nettavisen NA24 har vært i kontakt med Christen Sveaas, som ikke ønsker å kommentere saken.

Det er ikke bare livet som smiler til Hellstrøm for tiden, men også rent pengemessig gjør Hellstrøm det bedre enn noen gang. Som sjef på Bagatelle hadde han en årslønn på 700.000 kroner, i hvert fall på slutten, ifølge ham selv.

- Det var 14 til 15 timer arbeidsdager og to ekteskap?

- Og to samboerskap. Det tok hele livet, sier Hellstrøm.

- Rent økonomisk går det vel også bra?

- Jeg har det bedre økonomisk fordi jeg jobber ekstremt mye. Jeg tjener ikke masse penger, men har kreert en liten Hellstrøm bedrift med sunn økonomi, sier han.

Vurderer å starte restaurant

Hellstrøm selger blant annet en akevitt som bærer hans navn, som ifølge mesterkokken, er kjempegod.

- Vinen som jeg importerer sammen med Christopher Mostue, selger som bare det. Hellstrøm går bra, sier han.

Alle lurer på hvorfor Hellstrøm ikke startet en ny folkelig restaurant, da han sluttet med Bagatelle.

- Bagatelle tok hele livet mitt. Men jeg skal seriøst vurdere det om fem år, sier Hellstrøm.

Det vanskeligste med å drive restaurant, er foruten store aksjonærer, selve personellansvaret.

- Etter tre år, når de endelig har blitt dyktige, forsvinner de. Det er et slit, sier Hellstrøm.

- Jeg vil ikke investere i en restaurant uten at jeg selv har full styring. Jeg har slitt så mye, i så mange år, for å få til noe, at jeg ikke skal tape de pengene jeg investerer. Så jeg skal være 100 prosent sikker, fortsetter han.

- Folk er helt bevistløse

Hellstrøm er på et oppdrag, å få det norske folk bort fra industrimat og heller få dem til å lage god mat med gode råvarer.

- Det blir tristere og tristere. Mange unge i dag vokser opp uten å se mamma eller pappa på kjøkkenet. Det er den nye generasjonen. De får et helt absurd forhold til mat, sier Hellstrøm.

- Folk er helt bevistløse. De kjøper industrimat og har ikke lenger et forhold til å lage god mat fortsetter han.

Mat skal ikke bare være ernæring, men også en smaksopplevelse og noe som gleder oss i hverdagen.

- Kjøkkenet er det viktigste rommet. Funker det der, da funker det i alle de andre rommene også, avslutter Hellstrøm.

Før han atter en gang må signere en av sine bøker til en av sine mange fans, denne gangen en flott dame i rullestol.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest