Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no

Mener Kristins skatt er ulovlig

Den omstridte rederiskatten er i strid med grunnloven, ifølge jurister. Men regjeringen lar seg ikke stoppe.
Sist oppdatert:

Den nye rederskatten er grunnlovsstridig, ifølge enda en ny juridisk betenkning som Rederiforbundet har bestilt. Men det vil neppe føre til at regjeringen snur eller at Stortinget vil stemme ned den kontroversielle nye skatteordningen for rederiene.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag kom en fyldig betenkning fra advokatfirmaet Wiersholm, der partner Bettina Banoun sammen med den anerkjente skatteeksperten Trond Sanfelt konkluderer med at regjeringens opplegg er i strid med grunnloven.

Last ned betenkningen til Wiersholm her

21 milliarder
Kjernen i problemstillingen er at regjeringen vil innføre et nytt skatteregime som innebærer null inntektsskatt på rederivirksomhet. Men da må rederne betale tilbake en skattekreditt som er samlet opp siste ti år. En tredjedel av pengene, totalt 21 milliarder kroner, kan avskrives mot miljøtiltak.

Les hva regjeringen ligger opp til her: Dårligere enn lovet

- Ulovlig
Arvid Gusland, næringspolitisk direktør i Norges Rederiforbund, sier til NA24 at Wiersholms betenkning bekrefter det de har sagt:

- Dette er i strid med grunnlovens paragraf 97, om at lover ikke skal ha tilbakevirkende kraft, sier Gusland til NA24.

Fra før har Rederiforbundet hentet inn en betenkning fra advokatfirmaet Hjort (pdf-fil).

- De faller ned på samme konklusjon, og de har den samme vurderingen. Det fremstår som en klar sak i det juridiske miljø, og det er ikke noen overraskelse for oss, sier Gusland til NA24.

- Vil dette sette i gang en strøm av søksmål, dersom regjeringen ikke snur?

- Dette må de enkelte selskapene som må bestemme seg for, men det er klart at dette er i strid med grunnloven, sier Gusland til NA24.

Ikke en sjanse på Stortinget
Men på Stortinget er det ikke all verdens entusiasme for de mange betenkningene fra rederiene.

Når NA24 spør Arbeiderpartiets Rolf Terje Klungland, som er medlem av finanskomiteen, om rederibeskatningen og betenkningene svarer han følgende:

- Det er ikke det juridiske innholdet vi tar stilling til. Vi mener det er innenfor grunnlovens rammer, og det mener vi, sier Klungland i en kommentar til NA24. Han er representant i Stortingets finanskomité.

Han mener det ikke er tvil om at regjeringens forslag vil gå gjennom, og at rederne får gå til retten dersom de mener dette er ulovlig.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere