Nettavisen.no

Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no

Krisestemning på børsen

Reisetips med annonselenker

Quality Resort & Spa Norefjell kåret til Norges beste skihotell

Oddsen med annonselenker

Disse mister helgens Premier League-runde

Årets nest verste børsdag er over. Frykten tok overhånd.

Oslo Børs har lagt bak seg den nest verste børsdagen i 2008. Det er faktum etter at investorene i dag rømte de råvarebaserte aksjene.

NA24 – din næringslivsavis

Tirsdag stupte hovedindeksen på Oslo Børs 5,57 prosent til 357,82 poeng. Dette er det største fallet siden børsen falt 6,4 prosent den 21. januar i år.

- Det er ikke så lett å forklare børsfallet, men det ser primært ut til å skyldes et salg i råvarer, sier informasjonsrådgiver Guro Steine på Oslo Børs til NA24.

En megler NA24 snakket med uttalte at han ikke er overrasket, men at dagens utvikling er i overkant, sammenlignet med de europeiske børsene.

Rykter om fondkollaps
Han forteller videre at det i tillegg går rykter om at det er noen hedgefond med stor råvareeksponering som er i trøbbel etter at bankene har strammet grepet.

I forrige uke gikk det råvarebaserte hedgefondet Ospraie Fund dukken. Det skjedde etter at de hadde måttet tåle store tap på sin spekulative handel i august. Fondet ble oppløst og verdiene på det som er igjen i selskapet er delt ut til aksjonærene.

Nå råder altså frykten om at det skal skje igjen.

Oljeprisen faller videre
I oljemarkedet ble dagen OPEC-møte i Wien fulgt med argusøyne. Den mektige oljeministeren til Saudi-Arabia, Ali al-Naimi, uttalte før møtet startet at det er nok tilbud for å møte etterspørselen, men signaliserte samtidig at det ikke vil komme noen kutt under møtet som holdes i Wien.

- Oljemarkedet er velbalansert og lagrene er sunne, sier Al-Naimi ifølge Bloomberg.

Oljeprisen flørter for alvor flørter med 100-dollargrensen. Tirsdag ettermiddag noteres ett fat nordsjøolje til 101,23 dollar fatet, en nedgang på 2,08 prosent det siste døgnet.

Det igjen sendte StatoilHydro ned 6,62 prosent til 135,40 kroner.

Massakre i Yara
Det var børslokomotivene som trakk hele børsen med seg nedover. Gjødselkonsernet Yara endte opp sammen med REC som de store taperne. De to gigantene i norsk målestokk fikk unngjelde av aksjonærene. Yara-aksjen ble sendt ned hele 12,52 prosent til 262 kroner.

Solenergiselskapet REC ble sendt ned 11,66 prosent til 125 kroner.

Kalddusj i Europa
Ute i Europa er de langt bedre innstilt til de fallende olje- og råvareprisene, men det endte med en solid kalddusj til slutt her og.

Den tyske DAX-indeksen falt 0,42 prosent, mens den britiske FTSE 100-indeksen og den franske CAC 40-indeksen falt henholdsvis 0,62 prosent og 1,44 prosent. Svenskene måtte se at OMX-børsen falt 1,09 mens danskene og finnene må finne seg i at deres to respektive referanseindekser ble sendt ned 1,95 og 1,80 prosent. Moskva ble verst i Europa med et fall på 7,51 prosent tirsdag.

comments powered by Disqus