Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Orkla
Orkla

Resultatvarsel fra Orkla

Orkla overtar hele Sapa Profiler som lider under finanskrisen.
Sist oppdatert:

Fallende aluminiumspriser og dårligere marked gjør at Orklas Sapa må ta store kutt. Det skjer samtidig som Orkla og Alcoa går nå hvert til sitt og tar med seg hvert sitt selskap. Aluminiumssamarbeidet blir nå fordelt på de to selskapene.

NA24 - din næringslivsavis

Orkla overtar Alcoas 45,45 prosent i Sapa Profiler og blir selskapets eneste eier, samtidig blir Alcoa eneeier av Elkem Aluminium gjennom at de overtar Orklas 50 prosents eierandel i aluminiumsmeltingselskapet. Begge selskapene har hatt en negativ resultatutvikling i inneværende kvartal.

Går med driftsunderskudd
Aluminiumsprodusentene har merket finanskrisen og tilhørende lavere etterspørsel. Orkla melder at Sapa Profiler har redusert produksjonen vesentlig. Dette gjøres ved å innføre en midlertidig stans i de fleste fabrikker i en periode gjennom desember og inn i januar. Sapa-gruppen anslås å få et underliggende driftsresultat (EBITA-resultat) som viser et underskudd på 150 millioner kroner i fjerde kvartal. For året blir bidraget derimot et overskudd på rundt 650 millioner kroner. Et betydelig fall i aluminiumprisene gjør at selskapet vil foreta regnskapsmessig nedskrivninger av lagerverdier med rundt 300-400 millioner kroner.

For å tilpasse seg den nye situasjonen har Sapa redusert bemanningen med 15 prosent, noe som tilsvarer 1800 årsverk i 2008. Selskapet lover å gjennomføre flere nedbemanninger og restruktureringer i 2009. I fjerde kvartal blir det tatt avsetninger på 200 millioner kroner knyttet til disse prosessene.

Kan få gevinst
- Orkla har en rekke spennende utviklingsmuligheter, men det er samtidig behov for å prioritere innenfor porteføljen av virksomheter. Orkla ser et betydelig verdiskapingspotensial innenfor Sapa-strukturen når konjunkturene normaliserer seg. Byttetransaksjonen konverterer to deleide posisjoner til én 100 prosent eiet posisjon, noe som gir større strategisk kontroll og bidrar til en forenkling av Orklas struktur, kommenterer konsernsjef Dag J. Opedal i Orkla.

Transaksjonene medfører ingen vesentlige kontantstrømmessige effekter for Orkla, og de to eierandelene verdsettes likt på gjeldfri basis. I løpet av første kvartal 2009 er det ventet at Orkla får en mindre regnskapsmessig gevinst som følge av avtalen.

- I de krevende tider vi er inne i er det viktig å ha en eier med et langsiktig perspektiv på virksomheten. Gjennom Orklas eierskap får Sapa styringsfart og stabilitet til å gjennomføre den fastlagte strategi, med fokus på å utarbeide differensierte løsninger for kundene. Målsetningen om 15-20 prosent kapitalavkastning over en konjunktursyklus ligger fast selv om de globale markedene for tiden er meget svake, sier administrerende direktør Ole Enger i Sapa.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere