Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
Kulde, vinterlandskap
Kulde, vinterlandskap Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Strømprisene på retur igjen

Reisetips med annonselenker

Fascinerende Barcelona

Oddsen med annonselenker

Påskens TV-sendte fotballkamper

Faller tilbake etter torsdagens ekstreme prishopp.

Kvikksølvet kryper nedover på termometerne i den nordiske regionen mot helgen. Men torsdagens ekstreme utslag på spotprisene i kraftmarkedet er et tilbakelagt stadium.

Det opplyser kommunikasjonsdirektør Siw Hauge i den nordiske kraftbørsen Nord Pool Spot.

- I de områdene der prisen var høyest i går, er spotpris for levering i dag gått ned ganske mye, sammenlignet prisene på det som ble levert i går, sier hun til NA24.

Fra 251 til 61 euro
I flere av de syv nordiske prisområdene steg prisene fra onsdag til torsdag fra 51,79 euro per megawattime (MWh) til hele 251,04 euro per megawattime. For forbrukerne medførte dette en pristopp i går mellom klokken 16 og 18 på hele 11,80 kroner for en kilowattime.

Nord Pools pristabell for spotprisene fredag viser at områder med 251 euro per megawattime i går har gått ned til cirka 61 euro per megawattime.

Prisene på den nordiske kraftbørsen settes hver dag for dagen etter. Prisene varierer fra time til time, og er et resultat av tilgang på kraft og etterspørsel. Dermed er det markedet selv som avgjør hva som blir prisen på strøm. Og når etterspørselen øker samtidig som tilgangen er redusert, stiger prisene.

Torsdag forklarte kommunikasjonsdirektør Siw Hauge i Nord Pool Spot at de ekstreme utslagene skyldtes en kombinasjon av det kalde været og lav kraftproduksjon.

Tror ikke slike priser vil gjenta seg
Kraftanalytiker Roger Lie i Hafslund sier til NA24 at markedet ikke reagerte så mye på den høye spotprisen.

- Det er fordi det blant annet skyldes at mye kjernekraft var «ute» i Sverige, og nå er to slike kraftverk på vei inn igjen i løpet av neste uke. Dessuten tror aktørene at slike høye priser ikke vil gjenta seg fordi en del forbrukere nok vil trekke seg fra strømkjøp i spotmarkedet over et visst prisnivå, sier Lie til NA24.

Lie opplyser at kraftmarkedet kommer litt opp i dag på grunn av utsikter til at kuldeperioden kan vare helt til inn i januar.

- Ellers interessant at det er et høyt forbruksnivå i Norge i dag samt et ekstremt høyt produksjonsnivå, sier analytikeren.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus