Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
Foto: Fotograf: SPENCER PLATT (AFP)

Finanskjempe beskyldes for svindel

Reisetips med annonselenker

25 topp destinasjoner i verden

Oddsen med annonselenker

Moldes «sjokkerende» gulloppskrift

Goldman Sachs raser på børsen etter svindelbeskyldning fra amerikanske myndigheter.

Det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commission har siktet investeringsbanken Goldman Sachs og en av bankens toppsjefer for svindel.

Saken gjelder informasjon som ble gitt om en finansielt produkt knyttet til subprimelån, en såkalt collateralized debt obligation (CDO), som er basert på en rekke underliggende lån.

Banken opplyste ikke om at et stort hedgefond, Paulson & Co, hadde innflytelse på sammensetningen av papirene i CDO-en. Paulson & Co veddet mot subprimemarkedet og tjente enorme summer på dette. Fondet var altså på motsatt side av investorene som kjøpte CDO-en fra Goldman Sachs.

Goldman-aksjen faller bratt på børsen, og er så langt fredag ned hele 15 prosent. Goldman Sachs er den definitivt ledende investeringsbanken på Wall Street.

Tjente 4.000.000.000 dollar
John Paulson hadde drevet fondet sitt i ti år da boligboblen i USA nådde sitt høyeste nivå, uten at mange hadde hørt om ham.

Men så tok han et gigantisk veddemål på at det amerikanske boligmarkedet var overvurdert og kom til å falle kraftig.

Det veddemålet gjorde at fondet hans, Paulson & Co, tjente ufattelige 15 milliarder dollar, rundt 85 milliarder kroner, bare i 2007. Av dette satt Paulson personlig igjen med 4 milliarder dollar, eller 10 millioner dollar hver dag hele året.

Dette kommer frem i boken, «The Greatest Trade Ever», skrevet av Gregory Zuckerman, som til daglig er journalist i The Wall Street Journal.

Detaljene er kompliserte, men enkelte sagt tok Paulson samlet sett et gigantisk veddemål på at det ville komme et kraftig og nasjonalt fall i boligprisene, og at dette ville utløse omfattende mislighold av boliglån, spesielt de mest usikre lånene, såkalte subprimelån. I ettertid vet vi at nettopp det skjedde.

Les mer: Håvet inn milliarder på boligkollaps

Subprime-lån
Subprime-lån er lån gitt til folk som ikke kommer gjennom nåløyet for normale boliglån, hvor det stilles relativt strenge krav til kredittverdighet.

Flere ingredienser de siste årene skapte en eksplosiv blanding. Først hadde man mange år med uvanlig sterk boligprisoppgang. Dette økte risikovillighet og grådighet hos boligkjøpere. Man ble rik av å kjøpe bolig. I 2006 stanset imidlertid oppgangen, og boligprisene har siden falt.

Myndighetenes kontroll med långiverne var slapp. I tillegg ble den finansnæringens disiplin stadig slappere. Aggressive boliglånsmeglere drev nærmest råsalg. Folk fikk lån over evne og uten å vise dokumentasjon av inntekt eller egenkapital.

Kredittratingbyråene har også fått mye av skylden for subprimekrisen og den påfølgende globale finanskrisen. Byråene beskyldes for å ha gitt altfor gode gjeldsratinger til produktene basert på subprime-lån, og da boblene sprakk ble ratingene kutte over en lav sko, med tilhørende verdifall for dem som eide produktene og gjeldspapirene.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus