Nettavisen.no

Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Foto: Berit Roald (Scanpix)

Norge flommer over av smuglersigaretter

Shopping med annonselenker

Topp 10 høstjakker for herre akkurat nå

Oddsen med annonselenker

I kveld er ett poeng perfekt

35 prosent av alle sigaretter som røykes i Norge kommer fra utlandet. Hovedårsak: Organisert smugling.

Ny undersøkelse viser at 35 prosent av alle sigaretter som røykes i Norge kommer fra utlandet. Andelen har aldri vært høyere og er en økning på fem prosent fra 2010. Staten taper 600 millioner kroner bare på veksten i forbruket av utenlandske sigaretter. Organisert smugling er hovedårsaken.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Undersøkelsen er utført av analysebyåret MS Intelligence på vegne av Philip Morris, British American Tobacco og Japan Tobacco International og er den tredje i sitt slag.

Mest i Kristiansand

35 prosent utenlandske sigaretter betyr i antall at nordmenn røyket to milliarder sigaretter avgiftsfritt i 2011, en økning på 5,2 prosent fra 2010. Selve undersøkelsen ble gjennomført i de syv byene Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Oslo, Fredrikstad og Bærum kommune.

Høyest andel av utenlandske sigaretter ble funnet i Kristiansand med 39,3 prosent, mens i Fredrikstad var andel 28 prosent.

Organisert smugling

- Vi ser tydelig at den organiserte sigarettsmuglingen til Norge bare øker og øker, noe også Finansdepartementet omtaler i siste statsbudsjett. Motivasjonen for smuglerne er stor siden en 20-pakning i Norge gjerne koster 100 kroner, koster den samme pakken i Baltikum 25 kroner. Vi vil derfor anbefale at toll og politi blir sikret ytterligere ressurser for å stanse det faktum at Norge flommer over av sigaretter uten myndighetens kontroll med salget, sier kommunikasjonsdirektør Nordan Helland i Phillip Morris til NA24.

Paradoks

British American Tobacco mener undersøkelsen viser at norske myndigheter ikke bare må satse på å regulere salget i Norge, når andel av det ukontrollerte salget har blitt så høyt.

- Når myndighetene ikke tar tak i 35 prosent av sigarettmarkedet i Norge, blir effekten av tobakkspolitikken redusert, sier Helland.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus