Nettavisen.no

Kontakt oss
RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Foto: Nina Schage (Nettavisen)

- Insister på å bli Facebook-venn med barnet ditt

Promotion med annonselenker

Denne trenger alle mobiler

Oddsen med annonselenker

Nedturen fortsetter for oppkomlingen

- Jeg var en nerd og ble selv mobbet da jeg vokste opp, sier Facebook-eksperten åpenhjertig.

OSLO (Nettavisen NA24): Vi møter amerikanske Brian Carter rett etter at han ankommer Norge for første gang.

Carter er ekspert på sosiale nettverk. Han skal holde foredrag i Oslo og Bergen om hvordan bedrifter bør markedsføre seg selv på blant annet Facebook og LinkedIn.

Han er bekymret over nettmobbingen på sosiale medier.

- Det som blir skrevet på sosiale medier er ofte mer brutalt enn det som blir sagt til mennesker som står rett foran deg. Derfor er terskelen mye lavere for å sjikanere nå enn tidligere, mener Carter.

- Vanskelig å stoppe
Torsdag var Senterungdommens leder Sandra Borch gjesteredaktør i Nettavisen. En av sakene hun ønsket fokus på, er nettmobbing. Noe hun selv har opplevd tett på kroppen, etter å ha fått en rekke sjikanerende kommentarer på sin blogg.

- Det finnes ingen ordentlig løsning på det her. Det er vanskelig å stoppe, sa Professor i rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo, Jon Bing, til Nettavisen torsdag.

Les saken her: - Man må ta et oppgjør, slik Sandra gjør

I en dom fra august, slår Høyesterett fast at ytringer fremsatt i en blogg på internett, ikke omfattes av straffelovens offentlighetsbegrep, jf. straffeloven § 140, jf. §§ 7 og 10.

Husket ikke at han mobbet
Carter sier han var veldig sjenert som ung, og ble derfor mobbet.

- Jeg kjempet tilbake én gang, og det var nok, minnes han.

Da han ble venn med en som tidligere mobbet ham på Facebook, kontaktet Carter ham for å si at han ikke var bitter over det som skjedde. Carter ble overrasket da den tidligere mobberen svarte at han ikke skjønte hva han snakket om.

- Enten lyver han, eller så har han faktisk glemt det, humrer Carter.

- Foreldre må involvere seg mer
Alle over 13 år kan få en Facebook-profil. Carter mener voksne og foreldre må involvere seg mer i barnas virtuelle liv for å redusere nettmobbing.

- Mange barn synes ikke det er kult å være venn med foreldrene på Facebook. Det kan likevel være en idé å insistere på å være Facebook-venn med barna inntil de for eksempel blir 18 år eller flytter hjemmefra, foreslår Carter.

- Da jeg vokste opp møttes vi personlig. Da var det veldig enkelt for foreldre å overvåke barna. Du har ikke lyst til at barna dine skal dra hjem til noen som for eksempel bruker dop eller er kriminelle. Det samme gjelder kommunikasjon på sosiale medier, mener Carter.

Kan føre til selvmord
Carter mener det er vanskelig for lærere å stoppe nettmobbing.

- Min mor var lærer, så jeg vet hva de står ovenfor. Noen ganger tar ikke foreldre ansvar, mens lærerne ikke alltid har makt til å gripe inn siden de bare ser barna noen timer i uka, sier han.

Han mener imidlertid at lærere kan ta ansvar ved å informere om hvor alvorlige konsekvenser nettmobbing kan ha.

- Forhåpentligvis blir elevene klar over at nettmobbing kan føre til selvmord, sier Carter, og refererer til 15-åringe Amanda Todd fra Kanada som begikk selvmord etter grov nettmobbing.

- Ikke alltid ment ondskapsfullt
Han tror mange skriver innlegg på sosiale nettverk uten tenke seg godt nok om.

- Noen ganger sier du ting du ikke mener. Jeg tror ikke alt som oppfattes som mobbing er ment ondskapsfullt, sier Carter.

Carter anbefaler unge Facebook-brukere å blokkere mennesker de oppfatter som sjikanerende.

- Må tilpasse lovverket
Bing poengterte torsdag at lovverket ikke kan bli for stramt slik at det går ut over ytringsfriheten.

- I tillegg får du en gråsone, der du kan diskutere om det er så grovt at det faller innenfor det ærekrenkende - eller er noe som man må tåle, sa Bing.

- Mange mobbere er for unge til å kunne straffeforfølges, men siden nettmobbing er et økende problem må lovverket tilpasses, mener Carter.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus