Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050
Foto: Veigård, Erik

NRK skal vite når du er født

Promotion med annonselenker

Derfor bør du også kjøpe direkte fra Kina

Oddsen med annonselenker

Denne 24-åringen vil bli toppscorer i Tippeligaen

For å kreve inn enda mer penger.

Alle som har TV i dag skal betale 2580,12, kroner til NRK.

Men det finnes flere måter å lure seg unna NRKs lisensinnkreving, noe kringkasteren har sett seg lei på.

- Vi antar at cirka ti prosent av de avgiftspliktige unnlater å betale kringkastingsavgiften, Olav A. Nyhus, juridisk direktør i NRK, til Nettavisen NA24.

Loven sier at TV-distributører plikter å gi NRK opplysninger om kunders navn og adresse. Dette er ikke nok for kringkasteren, da man kan lure seg unna ved å for eksempel bruke e-faktura og avtalegiro, når man kjøper TV, hvor det ikke er krav om adresseopplysninger.

Nå skal de også ha fødselsdatoen til folk.

- Når vi har ønsket opplysninger om fødselsdato i tillegg, er det fordi mange personer har like eller tilnærmet like navn. Uten opplysninger om fødselsdato er derfor en risiko for at kravet om betaling av kringkastingsavgift sendes til feil person. Det ønsker vi ikke, sier Nyhus.

Får innsyn
Mandag ble det vedtatt at NRK nå også får muligheten til å innhente informasjon fra kunderegistrene til TV-distributører for å finne fødselsdatoene til folket, slik at lisensinnkrevingen vil bli lettere.

- NRK har i dag adgang til å innhente navn og adresse fra distributørenes abonnementsregistre for å effektivisere lisensinnkrevingen. Ettersom distributørene ofte ikke har riktige adresseopplysninger, trenger NRK også tiltang til fødselsdato. Vi mener at NRKs legitime kontrollbehov tilsier at det er nødvendig at distributørene også oppgir kundenes fødselsdato slik at det blir mulig å korrigere feil adresseopplysninger i distributørenes abonnentregistre, sier statssekretær Mina Gerhardsen til Nettavisen NA24.

Tilgang til kundenes fødselsdato skal gjøre det enklere å identifisere enkeltpersoner.

Gerhardsen understeker at det er kundenes fødselsdato og ikke fødselsnummer som hentes inn.

- Vi mener dette ikke har vesentlige personvernmessige konsekvenser, sier Gerhardsen.

Nyhus tror tilgangen vil bidra til å redusere antallet «tyvseere».

- Det er i seg selv viktig for å opprettholde kringkastingsavgiftens legitimitet som finansieringsordning for NRK. Jo flere avgiftspliktige som unndrar seg betaling, desto mer svekkes ordningens legitimitet, sier Nyhus.

Strider dette mot loven?
Selv om innsynet vil tilføre NRK betydelige inntekter på lisens, er det flere som har stilt seg kritisk til vedtaket.

Telenor, Datatilsynet, Familie og Medier, Get, Kabel Norge og MTG er i mot endringen.

- Vi har vært i mot å gi NRK innsyn i fødselsdato-informasjon hos våre TV-kunder, fordi vi mener dette er i strid med blant annet personopplysningsloven og den europeiske menneskerettskonvensjon. Vi vil sette oss grundig inn i hva lov-vedtaket innebærer for å se hva det praktisk betyr, og hvordan vi skal forholde oss til dette, sier Jørgen Thaule, dirketør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Telenor, til Nettavisen NA24.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus