Nettavisen.no

Kontakt oss 468 30 050

Norge bygger Noahs ark

Reisetips med annonselenker

25 topp destinasjoner i verden

Oddsen med annonselenker

Moldes «sjokkerende» gulloppskrift

Dypt inne i permafrosten på Svalbard skapes en internasjonal sensasjon. Se selv.

Internasjonale medier har døpt anlegget «Noah's Ark».

NA24 - din næringslivsavis

Vi snakker om et anlegg som skal fungere som backup for alle verdens 1400 genbanker. Dypt inne i permafrosten på Svalbard skal to haller, på 24 ganger 15 meter hver, pakkes fulle av frø fra alle verdens matvekster.

Se illustrasjoner nederst i saken.

I tilfelle terror
Genbankene er etablert både i forskningsøyemed og som en sikkerhet i i tilfelle arter dør ut, eller livsvilkårene på jorden endres betydelig. Ved alvorlige klimeendringer ser man for eksempel for seg at man kan hente ut godt tilpassede, «gamle» arter fra genbanken, som erstatning for matvekster som da ikke lenger tåler klimaet.

«Noah's Ark» skal fungere som en sikkerhet for alle verdens genbanker, idet disse ofte er sårbare for ytre angrep, som terror og naturkatastrofer.

Prosjektet er enestående i verden, og det er den norske regjeringen som punger ut med de 30 millioner kronene det vil koste å ferdigstille lageranlegget.

Unikt i verden
Rådgiver i Landbruksdepartementet, Nina Due, koordinerer prosjektet fra departementets side.

- Byggingen starter i mars, og vi håper at anlegget skal stå ferdig i løpet av året og være i drift fra våren 2008, sier hun til NA24.

Due beskriver prosjektet som unikt i verden, og Svalbard som den perfekte beliggenhet.

- Lageret kan romme tre millioner typer frø, og det tallet skal dekke alle matvekster av betydning for matforsyning. I tillegg er det plass til å ta inn flere frø på sikt.

Beskyttet av frost
Inne i permafrosten ikke langt fra Longyearbyen er lageret også godt sikret mot farer av ymse slag. Dessuten er det ikke så farlig om strømmen går.

Lageret skal holde 18 minusgrader, men om noe systemet svikter, holder uansett permafrosten minus fire grader, og det er kaldt nok til å holde en stund, til fryseanlegget er oppe og går igjen, forklarer Nina Due.

Nordisk Genbank (NGB) vil stå for den daglige driften av «Noah's Ark». Driften skal finansieres av det internasjonale fondet for bevaring av planter (GCDT), sammen med Norge.


Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

BIDRA I DISKUSJONEN

Gunnar Stavrum Her vil vi gjerne vite hva du mener om denne saken. Vi ønsker at du er registrert, fordi det gjør argumentene og synspunktene mer interessante. Dersom du har spesielle grunner til å kommentere uregistrert, kan du sende innlegget hit og begrunne hvorfor. I unntaktstilfeller vil vi publisere innlegg fra uregistrerte debattdeltakere etter redaksjonell redigering. Vær saklig og respektfull! Send en mail til moderering@nettavisen.no hvis du har innspill til moderatorene.
Gunnar Stavrum, sjefredaktør

comments powered by Disqus