RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Bernanke heve renten

Sist oppdatert:
OECD ber den amerikanske sentralbanksjefen om å heve renten for å unngå inflasjonssjokk.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) advarer mot at de høye oljeprisene kan føre til at det blir et inflasjonssjokk i USA. Trusselen om inflasjonssjokk gjør at det kan bli behov for ytterligere rentehevinger fra den amerikanske sentralbanksjefen.

- Trykk på bremsene
Plutselige svingninger i oljeprisen kan ramme veksten, og det kan dermed bli behov for en depresiering av dollaren på mellom 33 og 50 prosent for å veie opp for den dyre oljen.

- Et lite trykk på bremsene ser ut til å være nødvendig for å beholde den økonomiske balansen, er konklusjonen fra den Paris-baserte organisasjonen.

Troen på Europa
Organisasjonen hever samtidig vekstforventningene til bruttonasjonalprodukt til 3,6 prosent i inneværende år. I november ventet OECD at veksten i USA ville bli på 3,5 prosent i 2006. Den amerikanske kjerneinflasjonen vil bli på 3 prosent i 2006, ifølge OECD.

OECD er ikke fullt så bekymret for Eurosonen der organisasjonen venter en økonomisk vekst på 2,2 prosent i 2006 og en vekst på 2,1 prosent i 2007. Dermed kan det være duket for en moderat oppgang og at regionen kan vise til den raskeste veksten i verden. I 2005 hang regionen etter resten av verdens oppgang.

Samtidig ber OECD den europeiske sentralbanken å vente til oktober med å heve renten.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere